Julen är en högtid av förväntan

Julen är en högtid av förväntan. Men det är också en högtid präglad av kommersialism och konsumtion. I princip varje år slås det tidigare rekordet för svensk julhandel, och enligt HUI Research kommer vi i år omsätta 75 miljarder kronor. Nytt rekord. Igen.

Samtidigt som den svenska köpkraften har vuxit sig starkare och starkare har också inkomstklyftorna blivit allt djupare de senaste åren. För många blir julen också en högtid fylld av oro och ångest: Har jag råd att köpa den julklappen till mitt barn? Har vi råd med all julmat? Hur mycket måste vi spara i januari?

Att bryta denna ojämlikhet och i stället bygga ett jämlikt Sverige för alla är en av de främsta politiska prioriteringen för oss socialdemokrater. Vi kan därför med glädje presentera ett antal

reformer ur den socialdemokratiska budgeten som bidrar till att dämpa den ekonomiska ångesten som denna högtid skapar för många.

En sådan reform är höjningen av lägsta nivån i föräldrapenningen. Detta stärker ekonomin för hushåll med låga inkomster och når särskilt de unga föräldrar som inte hunnit etablera sig på arbetsmarknaden och de som av andra skäl inte uppfyller kraven för att få föräldrapenning på sjukpenningnivå.

Även regeringens satsningar på kostnadsfria läkemedel och gratis glasögon för barn och ungdomar är viktiga satsningar för att utjämna ekonomiska skillnader och ta bort kostnader som slår extra hårt mot dem med låga inkomster. Inga föräldrar ska behöva stå inför valet om de ska betala sina räkningar eller köpa glasögon till sina barn.

Andra satsningar från den socialdemokratiskt ledda regeringen är borttagandet av den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Vi socialdemokrater är nämligen övertygade om att ingen blir friskare av att samtidigt behöva oroa sig för vad som ska hända med ekonomin ifall jag blir utförsäkrad.

Av samma anledning av är också höjningen av ersättningsnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen viktiga satsningar för ett tryggare arbetsliv.

Det absolut bästa sättet att motverka ojämlikhet är att satsa på skolan. Genom att höja lärartätheten i de lägre åldrarna får varje barn en chans att lyckas i skolan – oavsett om ens föräldrar har råd att anlita privat läxhjälp eller inte. Kommunerna i Jönköpings län har därför blivit beviljade anslag på drygt 62 miljoner kronor till just detta ändamål.

Med dessa reformer bygger vi ett jämlikt Sverige. För alla. För det är med jämlikhet som vi ger alla chansen att kunna fira jul utan att känna ångest för januari.

Peter Persson (S), riksdagsledamot Jönköpings län

Helene Petersson (S), riksdagsledamot Jönköpings län

Thomas Strand (S), riksdagsledamot Jönköpings län

Johanna Haraldsson (S), riksdagsledamot Jönköpings län

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.