Jönköpings län på artonde plats i Årets billän 2015

Jönköpings län hamnar på artonde plats i Årets billän 2015, som presenteras av Statoil. Rankingen av samtliga 21 län baseras på bilisternas klimatpåverkan och körkostnader.

Efter det stora klimatmötet i Paris står det klart att alla måste hjälpa till i omställningen om vi ska klara att hålla den globala uppvärmningen till under två grader.

– Bilisterna i Jönköpings län har stora möjligheter att bidra till klimatmålen. Genom att välja bränslesnåla bilar och tanka drivmedel som innehåller en hög andel förnybart kan vi komma en bra bit på vägen mot en fossilfri trafik, säger Helena Fornstedt, Senior Director Fuel på Statoil i ett pressmeddelande.

I Årets billän 2015 rankar Statoil Sveriges 21 län utifrån samtliga bilars förbrukning av bensin och diesel, deras klimatpåverkan och hur långt de körs. Generellt minskar både kostnader och klimatpåverkan per körd kilometer, men i alla län utom Örebro län äts delar av vinsten upp genom ökade körsträckor.

– Drivmedlen blir effektivare och vår diesel innehåller nu upp till 40 procent förnybart, samtidigt som man kommer lite längre på samma tank. Det blir allt enklare för bilisterna att välja bra drivmedel, men de egna körvanorna har stor betydelse för både klimatet och plånboken, säger Helena Fornstedt.

Om alla bensin- och dieselbilar i Jönköpings län skulle drivas med Statoils miles skulle bilisterna kunna spara cirka 3,6 miljoner liter drivmedel och 47 miljoner kronor, jämfört med om bilarna drivs med marknadens standarddrivmedel.

Bilisterna kan dessutom minska sin bränsleförbrukning med omkring tio procent genom att ha rätt däcktryck och köra på ett sparsamt sätt, utan att restiden blir längre. För bilisterna i Jönköpings län skulle detta i genomsnitt innebära en besparing på omkring 1 149 kronor och 245 kilo koldioxid om året.

– Det måste vara enkelt för bilisterna att göra klimatsmarta val i vardagen och därför jobbar vi ständigt för att förbättra våra drivmedel, säger Helena Fornstedt.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.