G H Trapps bilder från koncentrationslägret ställs ut

G H Trapp undkom nazitidens koncentrationsläger med livet i behåll. Han pratade aldrig om sina minnen, han tecknade dem. 

Gravören Georg Hans Trapp var socialdemokrat och politisk motståndare till naziregimen. Efter annekteringen av Sudetenland fick han politisk asyl i Norge 1938. Han kreativa och konstnärliga anlag ledde inte bara till anställning i leksaksfabriken Truls i Nakkerud utanför Oslo där ett sudettyskt kollektiv uppstod, utan även till att han medverkade i tillverkningen av en tryckpress för motståndsrörelsens räkning. Han greps av Gestapo 1943. Efter en kort internering i Oslo-fängelset Grini överfördes han till Tyskland och återfanns i Flossenbürg, Hersbruck och slutligen Dachau varifrån han räddades av de vita bussarna.

I karantänlägret i Örenäs vid Hälsingborgsundet utbröt behovet av konstnärlig sysselsättning hos Trapp, skrev landsmannens Ernst Paul i förordet till Trapps minnesbok Das Antlitz der Opfer från 1971, och fortsatte: Jag var där när han började rita på hans andra dag i det fria Sverige. Bild efter bild föll från han själ och så blev han ’vanlig’ människa igen. G H Trapp kom med hustrun Hanne till Gränna i januari 1946 där de bägge levde resten av sina liv.

Utställningen visas i samarbete med Gränna Pingstkyrka och är kommenterad av konfirmander med utgångspunkt från deras studiebesök vid Auschwitz-Birkenau i pingstkyrkans regi. Utställningen öppnar lördag den 16 januari och visas till och med söndag den 7 februari.

Tidpunkten för utställningen är vald mot bakgrund av Förintelsens minnesdag, men ska lika mycket ses som något vidare och pågående – respektlöshet mot människoliv.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.