Stora skillnader i sjukersättning för tjänstemän i Jönköpings län

Kollektivavtalets sjukförsäkring ger en privatanställd tjänsteman i Jönköpings län i genomsnitt 8 400 kronor mer i månaden vid sjukfrånvaro. Det visar nya beräkningar från den fackliga samverkansorganisationen PTK. Men endast 40 procent av de privatanställda tjänstemännen känner till att en sjukförsäkring ingår i kollektivavtalet. 

– Kollektivavtalet är ett viktigt skyddsnät för den som blir sjuk. Det behövs en ökad kunskap om vad kollektivavtalet innebär vid längre sjukfrånvaro, säger Ulrika Öberg, försäkrings- och pensionsspecialist på PTK.  

I dag omfattas 77 procent av de privatanställda tjänstemännen av kollektivavtal. De har därmed rätt till högre ersättning vid sjukfrånvaro som är längre än 14 dagar. De kollektivavtalade ersättningarna vid sjukdom omfattar alla på arbetsplatsen. Men enligt en färsk undersökning känner bara 40 procent av de privatanställda tjänstemännen till att denna förmån ingår i kollektivavtalet. 

Kollektivavtalen ser olika ut i olika sektorer. För en privatanställd tjänsteman i Jönköpings län som blir sjuk under en längre tid ger kollektivavtalet i genomsnitt 8 400 kronor mer i månaden jämfört med en person som inte omfattas av kollektivavtal. 

– Många är oroliga över vad som skulle hända med ekonomin om de blir långvarigt sjuka. Men den som arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal kan känna sig lugn,  säger Ulrika Öberg. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.