Sverige har ett rikt kulturarv

Nu har arvet digitaliserats och samlats i en lekfull och utmanande app för barn och unga. Bakom appen KulTur står medlemsföreningen Svenskt Kulturarv.

Förhoppningen är att det ska bli roligt och enkelt för barn och unga att lära om vår historia. Appen innehåller platser från norr till söder, t ex fjällträdgården i Jokkmokk och slottet Sofiero i söder. En av de första platserna i appen är Grenna Museum – Polarcenter.

– Detta ger oss möjlighet att vara med i ett sammanhang där vi, mot en liten insats, får delta i en slutprodukt vi aldrig kunnat skapa själva. Det finns stora pedagogiska möjligheter med appen. Att till exempel använda quizet på ett museibesök ger en riktig kick. För vår del är KulTur tydligt relaterad till våra utställningar, i synnerhet om S A Andrée som också lockar flest skolklasser, säger Håkan Jorikson vid Grenna Museum i ett pressmeddelande.

I appen finns mer än 60 platser gestaltade, som alla på ett eller annat sätt beskriver Sveriges historia. Appen är framtagen i nära samarbete med lärare, elever och museipedagoger, och målet är att KulTur ska fungera som ett roligt hjälpmedel i undervisningen. Men självklart ska de ingående museerna också kunna använda appen vid skolbesök.

– Vi vill hjälpa unga att på ett lustfyllt och intressant sätt lära sig mer om vår mångfacetterade historia. Genom att ta fram ett roligt quiz tror vi att appen blir något kul som barn och unga kan ha användning för. Det är kul att lära sig om vår historia på ett nytt sätt, säger Lena Sjölin, verksamhetschef för Svenskt Kulturarv.

Förutom att KulTur tjänar klassrumsundervisningen väl, kan den också i allra högsta grad bidra till att göra barn och ungas besök på landets museer ännu mer givande. Ju fler sinnen som är involverade i barn och ungas lärande, desto bättre och lättare blir det för dem.

Det unika med den här lär-appen är det visuellt intressanta filmmaterial på 60 sekunder som presenteras på ett kort och koncist sätt tillsammans med roliga quizfrågor, bildmaterial i mängder och kuriös kunskap från hela landet.

Appen har utvecklats med stöd från Postkodlotteriets kulturstiftelse och lanseras under februari 2016 på mellanstadieskolor runt om i Sverige. Appen KulTur finns att ladda ner på Appstore och GooglePlay.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.