Se när HV möter AIK säsongen 96/97 i klassiska Rosenlundshallen

Säsongen 1996/97 går kanske inte till historien som HV:s bästa säsong men den har lite intressant fakta som är värd att ta upp.

Fler omgångar
Detta är året då Elitserien utökades med fler omgångar. Tidigare år hade man först spelat 22 omgångar och efter dessa flyttades lag 11 och 12 över till spel i Allsvenskan. De resterande tio lagen fortsatte och mötte varandra hemma och borta ytterligare en gång vilket blev totalt 40 matcher.

96/97 infördes 50 omgångar och derbygrupper med fyra lag i varje. Lagen i samma grupp mötte varandra sex gånger och de övriga lagen fyra gånger. Dessutom ersattes Europacupen av EHL vilket gjorde att spelprogrammet blev mycket tätt.

Bland fansen riktades det en del kritik mot den nya serieformen då publiksiffrorna började sjunka jämfört med tidigare säsonger. På grund av Bosmandomen 1995 valde många svenska spelare spel ute i Kontinentaleuropa. Det blev enklare för klubbar att skriva kontrakt med spelare och de behövde inte längre ta hänsyn till övergångssummor. Dessutom fanns det inte längre något tak på hur många utländska spelare man fick ha i sitt lag.

Många utländska spelare
Av dessa anledningar blev invandringen av finska spelare stor i Elitserien och de fanns i de flesta lagens viktiga positioner och HV71 var inte ett undantag. Man värvade Jouni Loponen och Vesa Viitakoski och i truppen fanns redan Esa Keskinen, som många ansåg som den absolut bästa spelfördelaren i Elitserien och som var en viktig kugge i HV71:s lagbygge. Keskinen hade året innan vunnit Guldhjälmen, vilket är priset för den bästa spelaren i Elitserien framröstad av spelarna. Men det var inte bara finländare som värvades till Elitserien. AIK blev ett av säsongens mest omtalade lag då man storsatsade och köpte de tre tjeckiska spelarna Pavel Patera, Martin Procházka och Otakar Vejvoda, den så kallade Kladnokedjan som var med då Tjeckien vann VM 1996 i Wien i Österrike.

Utslaget av Färjestad
Ytterligare fakta om säsongen 96/97 är att Färjestad blev Sveriges första helprofessionella ishockeyklubb och TV4 visade bara period två och tre under matcherna i ishockeysändningarna Hockeykväll med fyran i grundserien på söndagar.

Hur gick det för HV71 då? Laget slutade sexa i grundserien och blev utslaget av Färjestad i kvartsfinalen med 3-2 i matcher, ett Färjestad som gick hela vägen och slog Luleå i finalen med 3-1. Stefan Örnskog vann HV:s interna poängliga med 41 poäng (14+27) på 45 matcher.

HV71-AIK 8 oktober 1996
I denna video från 1996 utspelas en grundspelsmatch mellan HV71 och AIK i klassiska Rosenlundshallen och HV spelar i sina Blue Bulls-dräkter. Värt att notera är att AIK:s 20-åriga målvakt Mikka Kiprusoff tio år senare kommer att vinna Vezina Trophy, priset som bästa målvakt i NHL.

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.