8 miljoner kronor till sommarlovsstöd

Vi går mot ljusare tider. Efter en lång, grå och mörk vinter börjar vi sakta närma oss sommarmånaderna. För många barn och ungdomar är dessa förknippade med roliga aktiviteter.

Stunder som ger energi och kraft för ett nytt läsår i skolan.

Men samtidigt vet vi att sommaren inte är lika ljus för alla. Under 2013 levde cirka 140 000 barn i familjer som någon gång under året tagit emot ekonomiskt bistånd. Dessa barn har sällan eller aldrig möjlighet att åka på semester, läger eller delta i olika aktiviteter de veckor skolan är stängd.

Det är dessa barn som får ljuga ihop historier när läraren ber dem att skriva om sitt bästa sommarlovsminne. Så ska det inte behöva vara i välfärdslandet Sverige.

Att utjämna livschanser för att öka jämlikheten är en hörnsten i den socialdemokratiska politiken och en viktig del av den svenska modellen. Detta gäller både barn och vuxna. För att ge alla barn

och ungdomar en chans till en meningsfull fritid har den socialdemokratiskt ledda regeringen därför valt att införa ett statligt stöd för att kommunerna ska kunna arrangera kostnadsfria aktiviteter för barn och ungdomar i åldern mellan 6 och 15 år.

En viktig del av den svenska modellen är det generella välfärdssystemet, och för att modellen ska utvecklas är även detta bidrag generellt. Det innebär att alla barn är välkomna att delta i aktiviteterna – oavsett bakgrund.

Totalt avsätter den socialdemokratiskt ledda regeringen 200 miljoner kronor i statligt stöd för sommarlovsaktiviteter för barn och ungdomar. Pengarna kommer att fördelas av Myndigheten

för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. För kommunerna i Jönköpings län innebär detta ett tillskott på över 8 miljoner kronor. Av dessa 8 miljoner får kommunerna Jönköping, Habo och Mullsjö drygt 2,7 miljoner kronor.

Socialdemokraterna ser detta som en viktig satsning för att ge alla barn och ungdomar chansen till en aktiv fritid även på sommaren. Genom att låta sommarlovet bli ett ljust minne för alla gör vi Sverige till ett av världens bästa länder att växa upp i. Det är något att vara stolta över.

Thomas Strand (S), riksdagsledamot Jönköpings län

Anna Carlsson (S), 2:e vice ordförande i BUN i Jönköpings kommun

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.