Peter Persson: ”Labour är nyckeln för den europeiska socialdemokratin”

Ett parti i förändring. Det var vad Peter Persson och de andra socialdemokraterna som besökte Labour i veckan mötte.

– Ute i partiorganisationen finns en stor entusiasm, och Labour har fått många nya och unga medlemmar som vill arbeta för en förändrad politik. Jag tror att Labour är en nyckel för hur socialdemokratin i Europa ska orka ta sig tillbaka och definiera en egen ekonomisk politik efter åren av nyliberalism, säger Peter Persson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Jönköpings län.

Tillsammans med två ytterligare riksdagsledamöter besökte Peter Persson nyligen Storbritannien. Syftet med resan var att träffa representanter för det socialdemokratiska partiet i Storbritannien, Labour, och diskutera den ekonomiska politiken och det politiska läget i landet.

– Vi ser i dag ett Tories som är djupt splittrade efter sex år med kraftig skattesänkarpolitik. Samtidigt fick Jeremy Corbyn oerhört stort stöd av gräsrötterna, partimedlemmarna och partiorganisationen när han valdes till ny partiordförande. Men bland partiets ledamöter i parlamentet är stödet lägre, och många tvekar inför att välja en ny politisk inriktning. Vilken väg Labour väljer tror jag är avgörande för den europeiska socialdemokratins framtid, säger Peter Persson.

Under besöket träffade de framförallt John McDonnell som är partiets skuggminister när det gäller finansfrågor.

– Han sade i ett tal för två veckor sedan att partiet måste befria sig från den nyliberala politiken och investera mer i välfärd och infrastruktur för att få igång landet igen och samtidigt sända en signal till hela Europa att det efter två decennier nu är slut med en ängslig socialdemokrati. Jag tror att han har rätt. Nu gäller att att hitta tillbaka till arvet från Keynes och andra ekonomer och föra en politik som stimulerar ekonomin och utjämnar klyftor.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.