Helst en stuga på Öland för Jönköpingsbon

SBAB har frågat 1 034 personer var ett fritidshus ska ligga geografiskt för att vara attraktivt. För personer i Jönköping ligger drömstället på Öland.

Öland hamnar i topp om Jönköpingsborna får välja plats för sitt fritidshus.

– För boende i Jönköping hamnar fritidshuset på Öland högst upp på önskelistan, följt av ett fritidshus på Gotland och i Blekinge Skärgård, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

På frågan om hur långt man kan tänka sig att resa till sitt fritidshus (med bil enkel väg) svarar närmare hälften max 3 timmar.

– Många prioriterar att ha nära till sitt fritidshus, vilket är sunt, då nyttjas det sannolikt oftare. Sen finns det förstås undantag, väljer man att ha fritidshus på en ö som Öland eller Gotland, då blir den längre restiden inte bara accepterad utan även en förutsättning, säger Claudia Wörmann.

Jönköpingsbornas tio-i-topp-lista:

1. Öland
2. Gotland
3. Blekinge Skärgård
4. Bohuslän
5. Österlen
6. Halland
7. Stockholms Skärgård
8. S:t Annas Skärgård
9. Småland
10. Båstad/Bjärehalvön

Fler vill äga sin stuga

49 procent av de som bor i Jönköping äger helst sitt fritidshus följt av att man vill hyra (30 procent). 21 procent vill varken äga eller hyra fritidshus.

Ekonomiskt sinnade

På frågan om hur man bör finansiera sitt fritidshus är den vanligaste inställningen att man bör låna mindre än vid köp av vanlig bostad (39 procent), följt av att man kan låna i lika hög grad som till en permanent bostad (27procetn). 26 procent anser att man inte ska låna alls vid köp av fritidshus.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.