15 miljoner till klimatet i Jönköpings län

Hittills har länet fått omkring 15 miljoner kronor via Klimatklivet. Pengarna har delats ut till kommuner, regionen och privata företag och ska användas till att sänka utsläppen av koldioxid. Snart öppnas portarna för fler ansökningar.

– Det är oerhört glädjande att vi har fått in så pass bra ansökningar att vi har kunnat dela ut 15 miljoner kronor, säger Frida Moberg, samordnare för klimatklivet i Jönköpings län i ett pressmeddelande.

Pengarna kommer från Naturvårdsverkets satsning på lokala investeringar för största möjliga klimatnytta. Det huvudsakliga syftet med satsningen Klimatklivet är att minska utsläppen som påverkar klimatet.

Alla företag, kommuner, myndigheter och organisationer kan söka bidrag och i Jönköpings län fick Länsstyrelsen in sammanlagt 28 ansökningar under förra året.

– Av dessa är det hittills sex stycken som hade en så stor klimatnytta att de fick pengar, berättar Frida Moberg.

Klimatklivet är en del av den statsbudget som riksdagen beslutat om för 2016. Naturvårdsverket ska i samverkan med andra centrala myndigheter och länsstyrelserna ge stöd till lokala klimatinvesteringar. Under 2015 uppgick stödet till sammanlagt 125 miljoner kronor. Ytterligare 600 miljoner kronor per år kommer att delas ut för klimatinvesteringar för 2016, 2017 och 2018.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.