Invigning av nya naturreservat i Habo

På söndag är det stor invigning av två nya naturreservat vid Hökesån i Habo kommun.  Flera av Vätterns fiskarter skulle inte överleva om det inte vore för de små åar som rinner ut i sjön.

Arter som harr och öring behöver friskt och fritt strömmande vatten där de kan leka och lägga sina ägg på syrerika grusbottnar. Det är därför viktigt att skydda miljöerna i och kring de bäckar och åar som mynnar i Vättern. Mer än hälften av Vätterns öringar föds i åarna i Habo-trakten skriver Länsstyrelsen i Jönköpings län i ett pressmeddelande.

Av den anledningen fick Habo kommun i fjol två nya naturreservat längs Hökesån. Som en del av den pågående naturveckan är det nu dags för officiell invigning av reservaten. Passa på att möta våren, ta en promenad längs Hökesån, leta småkryp eller spana efter vårystra fiskar i Pirkåsabäcken. Du kan också gå en tipspromenad med fina priser. Spinnet håller öppet hus med utställningar och Wicklow Street – Irish Café och Bar har öppet för fikasugna.

Naturreservat är ett sätt att värna och vårda våra skogar, vattendrag, betesmarker, skärgårdar och andra naturmiljöer. När man bildar ett naturreservat gör man det för att bevara biologisk mångfald, för att vårda och bevara värdefulla naturmiljöer eller för att tillgodose behovet av områden för friluftslivet. Hökesån är viktig både för alla arter som behöver ett strömmande vattendrag och för friluftslivet i Habo.

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.