Celebert besök på Sandagymnasiet

Tommy Söderberg gästade idag Sandagymnasiet och inför en intresserad grupp tränare och lärare pratade han om det goda ledarskapet som han brinner så mycket för.

Tommy har en gedigen ledarbakgrund och har fört Sverige till 3 slutspel i fotbollssammanhang på A-landslagsnivå och 1 slutspel med U-21 landslaget.

För Tommy är det viktigt att tänka på att människa, djur och natur ska leva i ett samspel något som han har med sig från sin uppväxt och som han anser att vi har glömt bort i dagens samhälle.

Det är grunden till att vi ska förstå det sammanhang som vi lever i. Idag saknar vi friluftslivet och istället skapar vi fina arenor för att utöva rörelse. Vi tar barnen tillstora varuhus och låter dem leka i ”bollhav” när vi bara kan gå ut genom dörren och upptäcka vår omgivning tillsammans och där finna utlopp för vår egen fantasi. Fantasi är viktigt. Lika viktigt är relationer och idag saknar vi naturliga relationer mellan barn och vuxna. Att ha kunskap om sin historia är viktigt menar Tommy.

Hur kan vi då skapa bra relationer på idrottsarenan och i skolan. Det enklaste sättet är att skapa positiva bilder. Säg hej till dem vi möter, plocka upp skräpet du ser. Se dem du möter i första hand för människor och i andra hand för dina elever eller dina spelare. Öppna upp för diskussion och skapa på det sättet en lärande miljö. Visa på delaktighet och engagemang så leder det ofta till att stärka motivationen i gruppen.

Att se varje individ i sitt rätta element menar Tommy är viktigt för att förstå varje individs kapacitet, för den finns alltid.

Tommy anser också att kommunikation är otroligt viktigt för hur man kan lära mer. Att få diskutera och analysera. Att få prata om det som är rätt och fel och det som är gott och ont glömmer vi ofta bort men det är dessa diskussioner som kan skapa en miljö som känns trygg för varje individ. Vi behöver inte krångla till det utan enkelheten är många gånger det som är viktigast. Det handlar om att alltid ge återkoppling för att kunna gå vidare till nästa steg oavsett om det rör sig om teknikträning eller inlärning i skolan. Man måste ta sig tid, ha roligt, visa på ett engagemang för att nå framgång i sina relationer med människor.

Tommy passade självklart också på att ge oss lite anekdoter från sin tid som landslagstränare och vi fick veta lite hemligheter runt både Zlatan , Anders Limpar och Stefan Schwartz. För övrigt slås man av Tommys otroliga värme, engagemang och tron på varje individ något som man önskar att alla människor kunde uppvisa.

Britt-Marie Funck

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.