Arkeologisk kulturvandring i vikingatidens Njudung

Det är en plats med två runstenar som vittnar om 1000 år gamla arvsuppgörelser, prestigefyllda gåvor och kristna gärningar. På kulturvandringen söndag den 8 maj kl. 13 deltar en arkeolog från Jönköpings läns museum för att berätta om platsen och dess spännande historia.

På vardera sidan om Kroppån står en runsten, vilka har det gemensamt att de berättar om vikingatida brobygge. På den ena runstenen står det att Tord och Torbjörn lät bygga denna bro … och på stenen på andra sidan ån står det att Tormar lät göra denna bro efter …
Båda är minnesstenar över döda släktingar och berättar om dem som låtit bygga broarna för drygt tusen år sedan. Några broar syns inte till men under tiohundratalet var vikingarna angelägna om att skapa vägar som gjorde det lättare för dem att ta sig till kyrkan. Det var en god kristen gärning. Kyrkan utlovade förbön som skulle hjälpa brobyggarens själ att ta sig genom skärseldens prövningar.

Kulturvandringen ”Vikingatida runstenar i Njudung” ingår i programserien ”Kulturvandringar i länet och staden” som Jönköpings läns museum arrangerar. Deltagarna får veta mer om historiska platser i Jönköpings län, hur det var att leva förr och ta del av spännande byggnadshistorier. Samtliga 17 vandringar är gratis.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.