Jönköping är årets jazzkommun

 Styrelsen för Riksförbundet Svensk Jazz har beslutat att utse Jönköpings kommun och Jönköpings Jazzklubb till Årets Jazzkommun 2016 med följande motivering:

Efter omstarten 2006 har jazzklubben lagt ned stor möda och etablerat en mycket professionell verksamhet. Jönköpingsborna kan nu ta del av det bästa landet har att erbjuda när det gäller jazz.

I arbetet har kommunen haft det goda omdömet att stötta med både ekonomiska resurser och ett fint samarbete på Kulturhuset Spira.

Ett rikt jazzliv växer i ett rikt kulturliv och Smålands Musik och Teater genomför årligen 1400 kulturevenemang och av dem hälften på Kulturhuset Spira, som därför är en självklar del av livet för varje kulturintresserad Jönköpingsbo.

Riksförbundet Svensk Jazz valde Jönköping som värd för jazzriksdagen efter att ha mött ett mycket stort engagemang i hela kommunen, där man också tagit tillfället att gå samman och satsa på ung jazz

Svensk Jazz vill genom denna utmärkelse uppmuntra föreningen och kommunen att fortsätta sitt goda samarbete för att tillgängliggöra jazzen för kommunens jazznördar, men också sprida den till fler.

Jönköping är alltså Årets Jazzkommun 2016 och Jazzklubben fyller 10 år.

Dessutom förlägger Riksförbundet Svensk Jazz årets Jazzriksdag till Jönköping helgen den 13-15 maj, då priset som Årets Jazzkommun kommer att överlämnas. Under jazzriksdagen samlas drygt hundratalet jazzarrangörer, representanter för skivbolag och andra som verkar för jazzen i Sverige på Elmia och Spira. Jazzmötet toppas med en offentlig konsert på Spira med både

Jönköpings Storband och Habo Big Band på samma scen – för första gången. I sällskap har de tre av Sveriges främsta jazzartister: sångerskorna Rigmor Gustafsson och Vivian Buczek samt trumpetaren, sångaren och entertainern Peter Asplund. Inför konserten underhåller Norra GötaBand och Lindy Hop i Jönköping i foajén till Spira.

Under jazzriksdagen spelar även New Big Band med ungdomar från Kulturskolan i Jönköping samt ungdomar från Sommenbygdens Folkhögskola.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.