Kulturvandra längs Dunkehallaåns övre lopp

Den vackra kulturmiljön i området kring Dunkehallaåns övre lopp bär på spännande historia. Byggnadsantikvarie Agneta Åsgrim Berlin guidar besökarna till tre platser. Första besöket blir utanför trädgården till huset med det poetiska namnet villa Majsäter som byggdes 1909. Den ursprungliga inredningen i jugendstil fanns bevarad när nya ägare tog över 2011. Sedan dess har en varsam renovering genomförts.

Vandringen går vidare i en stundtals svårframkomlig terräng genom vildmarksträdgården Grytet, skapad av trädgårdsmästare M P Andersén. Buskage av azalea, näckrosdammar och jättelika tujor utgör rester av den exotiska trädgården.

Den sista etappen följer utmed Dunkehallaån till Klämmestorps kvarn som är den enda mjölkvarn som finns kvar längs ån. På 1980-talet inleddes en restaurering på initiativ av Järstorps hembygdsförening, som idag vårdar den unika anläggningen i Jönköping.  Hembygdsföreningens ordförande Anita Johansson finns på plats för att berätta om kvarnens historia och visa insidan med fungerade vattenhjul och kvarnmaskineri.

Kulturvandringen ”Majsäter, Grytet och Klämmestorps kvarn” ingår i programserien ”Kulturvandringar i länet och staden” som Jönköpings läns museum arrangerar. Deltagarna får veta mer om historiska platser i Jönköpings län, hur det var att leva förr och ta del av spännande byggnadshistorier.

Samtliga 17 vandringar är gratis.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.