Peter Persson (S): Tydliga skiljelinjer i politiken

Det är dagordningen som bestämmer politiken och ytterst bestäms dagordningen av väljarna vart fjärde år. Under åtta år skrevs dagordningen av borgerliga partier med fokus på skatteskänkningar och neddragningar. Privatiseringar av gemensam verksamhet och inte minst politik riktad mot löntagare och fackföreningar. Arbetslöshetsförsäkring och sjukförsäkring försämrades kraftigt.

Avdragsrätt för fackföreningsavgift togs bort. Anslag till arbetsmiljöverket minskade kraftigt och arbetslivsinstitutet avvecklades. Kort sagt en politik riktad mot löntagare och en politik för höginkomsttagare. Klyftorna ökade och arbetslösheten steg med 140 000 personer.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har ingen enkel uppgift med det svåra parlamentariska läget. Men politiken har tydligt ändrat riktning. Det är slut med skattesänkningar och privatiseringar. Viktigaste reformerna har varit förbättringar av arbetslöshets- och sjukförsäkring.

Kommuner och landsting har fått ökade resurser. I höstens budget får de ytterligare 10 miljarder i årlig uppräckning. Det blir fler lärare, undersköterskor och andra viktiga anställda i välfärden.

Mot detta står borgerliga budgetförslag om fortsatta skattesänkningar på 64 miljarder, försämringar av A-kassa, sjukförsäkringar och dessutom lagstiftning om försämrade ingångslöner.

Jag vet att många LO-medlemmar uppger att de sympatiserar med SD. Då ska man veta att det partiet stödjer borgerligheten i alla förslag riktade mot löntagare. Det finns en naturlig oro på många bruksorter för att service försämras och jobb försvinner. Då är det lätt att proteströsta för att visa missnöje. Men SD har inga som helst lösningar. Dessutom en människosyn som är avskyvärd. Kompisen på metallindustrin, äldreomsorgen, skolan eller andra arbetsplatser med annat namn än Persson och som kommer från annat land, har samma människovärde. Sedan kan man diskutera invandringens storlek och regelverk. Andra länder i Europa måste hjälpa till och ta ett mycket större ansvar. Jimmie Åkessons dröm är att bilda regering med M och KD. Tydligare högerbesked kan väl inte lämnas.

Med regeringens budget och förslag till vårbudget anges en offensiv ekonomisk politik som tar sikte mot full sysselsättning och ökad jämlikhet. Det tydliggör motsättningarna i svensk politik.

Socialdemokratiska investeringar i byggande, jobb och välfärd står mot borgerliga skattesänkningar. Det behövs nu inte sänkta skatter utan faktisk än mer resurser än det regeringen satsar till det gemensamma och jämlikhetspolitiken.

Peter Persson (S)

Riksdagsledamot från Jönköping

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.