Jönköping och Maputo egentligen ganska lika!

Jönköping och Maputo egentligen ganska lika! 

”Dina ID-handlingar är inte korrekta, du har brutit mot lagen och kommer hamna i fängelse” De två lokala moçambiquanska poliserna granskar mig noga och väntar på hur jag ska reagera. Fastän min passkopia har en giltig stämpel och duger bra som ID- handling så står jag här med polisen igen. Det är inte första gången det händer, vissa poliser ser utlänningar som en möjlighet att dryga ut dagslönen. Genom att hitta på falska anklagelser och hota med fängelse hoppas de att ”den skyldige” ska bli uppstressad och snabbt godta förslaget om att istället göra upp direkt på gatan och betala ”böter” (som kommer gå direkt ner i konstapelns ficka). Jag har lärt mig att den bästa metoden för den här situationen är att föreslå för poliserna att vi kan åka in till polisstationen och där kontakta min arbetsgivare och svenska ambassaden för att reda ut ”brottet” som jag har begått. Poliserna inser då ganska snabbt att de är genomskådade nöjer sig istället med en muntlig varning och försvinner sedan därifrån.

Fastän Moçambique är ett relativt demokratiskt land som på senaste år har uppmärksammats på grund av de ekonomiska framsteg som landet har gjort så finns det fortfarande många utmaningar. Korruptionen är utbredd, det är inte bara polisen som då och då försöker tjäna sig en extra hacka, även högre chefer och politiker kan ge vika för frestelsen.

Jag är nyss hemkommen från Moçambique och ett drygt halvårs praktik i huvudstaden Maputo. Praktiken organiserades av den svenska biståndsorganisationen We Effect. I Maputo arbetade jag för en lokal partnerorganisation till We Effect och fick på så sätt verkligen komma in i det moçambiquanska vardagen. We Effects motto är ”hjälp till självhjälp” och man arbetar med långsiktigt bistånd, främst inom jordbrukssektorn.

Hemma i Jönköping jobbar jag till vardags som IT-konsult och jag fick därför vara med och jobba i ett projekt som gick ut på att skapa en köp-och-sälj-site för moçambiqanska lantbrukare. En stor utmaning som moçambiqanska lantbrukare har är att de på grund av bristande infrastruktur och avsaknad av transportmedel inte får in sina skördar till marknaderna, lantbrukarna tvingas många gånger rea ut sina fina skördar eller se dem ruttna i lagren.

Webbsidan som min organisation arbetade med gick ut på att bönderna genom att skicka ett SMS kunde skapa upp annonser för sina produkter. Grossister och inköpare kunde då se vilka produkter som var tillgängliga sedan kontakta lantbrukaren och komma ut till hen och göra upp affären.

Mångas bild av Afrika är den bild de stora nyhetsmedlen skickar ut, misär och svältande barn. Detta förekommer tyvärr, Moçambiques grannland Malawi har under de senaste månaderna drabbats hårt av torka vilket har lett till brist på livsmedel. Men vad många missar är att det finns så mycket mer. Om jag ville kunde jag göra det mesta som jag kan göra hemma i Sverige. I Maputo finns det gott om sportbarer, musikevent och restauranger. Mobilt internet i min telefon fungerade precis lika bra som hemma, vid stranden kunde man ägna sig åt diverse vattensporter och kycklingen som grillades där var fantastiskt god.

Jag blev under min tid riktigt god vän med några lokala Maputobor, ibland hade jag och mina vänner olika uppfattningar om olika saker men vi upptäckte ganska snabbt att vi ända var väldigt lika, att följa med på förlovningsfester och examensmiddagar var väldigt roligt och intressant. I Moçambique talas portugisiska så för att inte missförstånden skulle bli allt för många la jag även ganska mycket av min fritid på att förbättra mina egna kunskaper i språket.

Fastän det finns många utmaningar i Moçambique så är ändå min samlade bild att detta är ett fantastiskt land som man verkligen borde besöka om man har möjlighet och trots att man har växt upp på olika kontinenter så har en 30-årig Jönköpingsbo väldigt mycket gemensamt med en lika gammal Maputobo.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.