Han har varit med i CBS och BBC – Slår nu flera rekord i Japan

Car-Johan Forssén Ehrlin är beteendevetare i botten. Till en början skrev han en vuxenbok, som hette ”Skapa din framtid!”, som är en handbok inom ledarskap och personlig utveckling. Att skriva en självhjälpbok för barn bara dök upp en gång under en biltur för nio år sedan.

– Det var speciellt. Från ingenstans kom idén. Den bara dök upp. Det kom mycket på en gång. Så här ska jag skriva, berättar han.

Där i bilen hade han kommit på hur man skulle hjälpa barn att sova med hjälp av en saga. Nu i efterhand kan han själv undra var han fick idén ifrån.

– Jag hade inga barn själv och inga kompisar som hade barn.

Utgiven på 42 utländska förlag
Sättet han skriver på visade sig vara banbrytande. Idag finns boken utgiven på 42 utländska förlag. Den har hjälpt många barn att komma till ro och somna för natten. Även hans eget barn.

– Vi använder oss av ljudboken. Vi började spela den redan innan han föddes. Han har alltid haft väldigt lätt att slappna av och somna under kvällen, men vi spelar den när det behövs.

Några barn, som inte alltid har lika lätt att komma till ro är de japanska. Där har boken varit till stor hjälp för både barn och föräldrar.

– Jag skriver för att hjälpa människor. I Japan har man problem att få barn att somna. Där sover barn minst i världen.

Slagit historiska rekord
Där har hans sömnbok slagit flera rekord. Det visar siffrorna, som offentliggjordes i juni. Kaninen som så gärna ville somna är bäst såld barnbok någonsin, han är den bäst sålda utländska författare någonsin och den bäst sålda bok i alla kategorier.

Han har än så länge medverkat i ett hundratal utländska intervjuer och bland dem flera stora program. CBS och BBC Radio för att nämna ett par.

– Det känns overkligt.

Trodde på sin idé
Ja, vem kunde ana att idén han fick i bilresan för nio år sedan skulle slå stort i hela världen? Författaren själv var säker på att den var bra. Och det räckte.

– Jag var övertygad att det var en bra idé med boken innan jag hade provat om den fungerade. Sedan fick förskolor och kompisar prova den. Och den fungerade.

Han testade att skicka den till förlag, men de var inte lika positiva.

– Man tyckte det var en konstig bok.

Många års hårslitande
Det brydde han sig dock inte om utan beslutade sig för att ge ut den själv. Med hjälp av vänner och kontakter, så lyckades han exempelvis översätta boken till sju olik språk.

– Att få ut boken var extremt mycket arbete. Det är många års hårslitande.

Men vad var då drivkraften? 

– Vårt (Carl-Johan och hans fru, som arbetar på deras svenska bokförlag Ehrlin Publishing, reds anm.) mål är att göra grejer ihop. Att utvecklas tillsammans.

Forskas kring boken 
Ja, det hårda arbetet har klart lönat sig idag. Annat går inte att säga.

– Nu har föräldrar upptäckt boken och det snackas om den i hela världen.

Inte bara föräldrar, visar det sig. Det forskas även, berättar han, kring boken och demens.

– Den hjälper även vuxna.

Spännande höst väntar
Snart kommer att boken att släppas på en ännu större marknad – Kina.

Här hemma väntar dock en spännande höst. På bokmässan, den 24 september, kommer han att släppa nästa godnattbok. En bok, som Akademibokhandlarna kommer att  ha ensamrätt på till den tionde oktober.

Några veckor senare kommer familjen Forssén Ehrlins livsresa tillsammans att utvecklas ytterligare. Då väntas nämligen familjens andra barn.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.