Jönköpingsmiljonär säljer falska arbetstillstånd till desperata flyktingar

Det är Aftonbladet som idag avslöjar hur en restaurangägare i Jönköping säljer falska arbetstillstånd till desperata flyktingar. Han säljer arbetstillstånd för 200.000 kronor styck. Inför Aftonbladets dolda kamera avslöjas att han arbetar tillsammans med flera företag och advokater lurar Migrationsverket. 

– Vi har jobbat så här i tre år, så vi har lärt oss, säger mannen när Aftonbladet utger sig för att vara en flykting från Syrien. 

Ser ut som en vanlig jobbannons
Den första kontakten mellan köpare och säljare sker oftast på sociala medier och oftast med att en arbetsgivare söker arbetskraft. Det ser ut som en helt vanlig jobbannons, men bakom erbjudandet döljer sig en annan verksamhet. Företagare säljer arbetstillstånd till flyktingar för 100.000-tals kronor. 

Riskfritt för arbetsgivaren
Vidare i sin granskning uppger Aftonbladet att det är i princip riskfritt för företagare som vill utnyttja systemet. Migrationsverket granskar bara en bråkdel av ansökningarna, de senaste tio åren har antalet utfärdade arbetstillstånd ökat mycket kraftigt. År 2005 utfärdades det ungefär 3.000 arbetstillstånd, över 13.000 utfärdades under år 2015. 

Köper sig en säker väg till Sverige
Migrationsverket luras genom att företagaren skickar in en ansökan och påstår att det finns ett arbetstillfälle. Med ett arbetstillstånd i handen kan flyktingar ta flyget till Sverige. De köper sig en säker väg till Sverige och istället för att jobba kan de sedan söka asyl och notan om 100.000-tals kronor kan de antingen för betala eller arbeta av kostnaden till slavlöner. 

Får kontakt via Facebook, skryter om lättheten att lura systemet
I kontakten som Aftonbladet får med en arbetsgivare över Facebook säger han att 200.000 kronor är vad han tar för ett arbetstillstånd. De bestämmer träff på ett café i Jönköping. Han skryter då om hur lätt det är för honom att ta flyktingar till Sverige. Det visar sig senare att han bara är en mellanhand men vägrar avslöja namnet på sin chef. Ingen som köper arbetstillstånd får träffa chefen. Aftonbladet uppger att de vill köpa arbetstillstånd för fyra släktingar från Syrien, en summa om 800.000 kronor. 

Ett ultimatum ställs från Aftonbladets utsände, man vill träffa chefen om affären ska bli av. Tillslut går chefen med på att träffas på en restaurang i Jönköping. 

Välkänd företagare
Aftonbladet uppger vidare att chefen för verksamheten även äger restaurangen och är en välkänd företagare i Jönköping. Enligt den senaste årsredovisningen omsatte hans företag över åtta miljoner kronor samtidigt som han tagit ut över två miljoner i aktieutdelning de senaste två åren. 

Sex tillstånd på mannens restaurang
Bara på mannens restaurang har sex arbetstillstånd godkänts under de senaste åren. Inget annat företag i Jönköping har registrerat fler arbetstillstånd under samma period. 

Restaurangägaren är i 50-årsåldern och skryter inför Aftonbladets dolda kamera att fyra personer som har fått arbetstillstånd på hans företag inte har jobbat en enda dag. En total summa om 200.000 kronor per arbetstillstånd vill mannen ha och ett förskott på 50.000. 

Samarbetar med advokater, ombud i asylärenden
Chefen berättar vidare att han samarbetar med två advokater. Aftonbladet får kontakt med den ena av advokaterna. Det visar sig att denne arbetat som ombud i asylärenden åt Migrationsverket och har fakturerat myndigheten över två miljoner kronor. 

Samma advokat har skickat in ett 80-tal ansökningar om arbetstillstånd och har fått 44 stycken godkända. Enligt Aftonbladets granskning har mer än hälften av fallen har personerna inte tjänat några pengar alls, eller haft för låg inkomst för att få jobba med arbetstillstånd. 

Delbetalningen
Några veckor senare när betalningen av 50.000 i kontanter ska överlämnas bestämmer de träff vid en parkering vid mellanhandens bilfirma strax utanför Jönköping. 

Konfronteras
Företagaren och mellanhanden får ingen betalning, istället konfronteras de av en journalist från Aftonbladet.
Nedanstående konversation är ett urklipp från Aftonbladet från konfrontationen.

Jag skulle vilja ställa några frågor till dig om er handel med arbetstillstånd.

– Vad är det för något, säger företagaren. 

Vi har inspelningar med er där ni säger att ni säljer arbetstillstånd.

– Jag säljer ingenting.

Vi har granskat er verksamhet under flera månader och vi vet att ni säljer arbetstillstånd. Vad har du för kommentar till det?

– Jag säljer ingenting.

Vi vet att ni står och väntar på en tjej som ska köpa ett arbetstillstånd. Visst stämmer det?

– Nej.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.