Låt fler få sitt första jobb

Kommer du ihåg ditt första jobb? Vi liksom många andra minns vårt första jobb med glädje. Kanske inte för de innehöll de mest stimulerande arbetsuppgifterna eller var särskilt välbetalt, men för att det var ett viktigt steg in i vuxenlivet.

Det är en stärkande känsla att få en egen arbetsuppgift och ett ansvar tillsammans med arbetskamraterna, inte minst friheten att tjäna egna pengar.

Många kommuner erbjuder i dag olika sommarjobb och ferietjänster till unga, men från Region Jönköpings län erbjuds 0 tjänster. Som socialdemokrater anser vi att det borde vara självklarhet att ge unga möjligheten till sysselsättning och viktig arbetslivserfrarenhet under sommaren – också i regionen.

Vi vet också att det är klok samhällsinvestering för framtiden. Utöver värdefull erfarenhet öppnar det också upp dörrar för att fler i framtiden vill arbeta inom regionens verksamheter. Något som inte minst är viktigt med tanke personalsituationen och behovet av arbetskraft framöver.

För socialdemokratin handlar frågan om ferietjänster för unga både om att stå upp för jobben och ungas möjligheter. Region Jönköpings län sysselsätter i dag runt 10 000 medarbetare. Det känns inte som en orimlighet att regionen inom sina verksamheter kan bidra med 150 ferietjänster – vilket vi föreslår.

Ferietjänster i regionen är ett konkret förslag som vi socialdemokratiska regionpolitiker lagt fram i nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet. Det är inte minst en av SSU:s prioriterade regionfrågor.

Nu är det upp till den styrande borgerligheten att avgöra om det ska bli verklighet.

2:e vice ordförande för nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Maria Hörnsten (S)

Anna Franzén

Ordförande för SSU Jönköpings län

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.