Populärt sommarcafé firar trettio år

Läsarnyhet. Populärt sommarcafé firar trettio år I veckan har Korskyrkans strandservering Café 93 öppnat för säsongen. Caféet som föddes ur en vision om en riven mur, firar i år trettio år på Vätterstranden.

Och har hunnit bli en oas för många i stan. Det var 1986 som Korskyrkan rev den dåvarande muren mellan kyrkans gård och Vätterstranden och öppnade ett sommarcafé i enkel form.

En av dem som drev på den då ganska djärva idén var Bengt Freed, tidigare pastor i församlingen: -Vi ville se vilka som fanns på andra sidan muren, och vad vi kunde göra för dem. Jag var ute och sprang en del på strandpromenaden och brukade då titta in mot kyrkan på andra sidan stenmuren och fundera över hur alla som passerade tänkte om oss, säger Bengt Freed.

-Vi insåg att ett café skulle underlätta mötet mellan kyrkan och alla som passerade utanför – men då måste vi också riva muren. Och det gjorde vi. Inledningsvis var kanske inte hela församlingen helt övertygad om iden, men det kom efterhand. Och serveringen som varje sommar engagerar ett hundratal frivilliga har alltså överlevt trettio år. -Jag tror att det har gett kyrkan ökad goodwill när vi visat att vi är helt vanliga människor som fixar pajer, glass och kaffe. Jag hörde senast idag hur grannar längtat efter att Café 93 ska öppna igen, säger Bengt Freed, som numera bor på annat håll, men återvände till Jönköping för ett premiärfika i tisdags.

Caféet har under åren utvecklats, och är idag något av en oas för många på stranden. I år är det programkvällar två gånger i veckan – totalt sexton stycken kvällar med olika stil. Dessutom en rad konstutställningar. Verksamheten drivs av tre föreståndare som turas åt, med stöd av kommunala feriepraktikanter under veckorna, och frivilliga under helgerna.

Jubileumssäsongen inleds på allvar på midsommardagens kväll med brassmusik, och jordgubbstårta i sortimentet. Bildtext: Redo för jubileumssäsongen på Café 93: fr v Anna-Lena Thoursie, pastor i Korskyrkan, Markus Eddeland, en av årets föreståndare och Bengt Freed, en av initiativtagarna 1986

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.