Här får tjejer egen plats på scen

Angelica Liv brinner för sitt arbete. Hon arbetar på Bilda med bland annat, Girls Allowed, en musikskola enbart för tonårstjejer. Där får musikintresserade tjejer ett band att spela i, en scen att stå på och självförtroendet att våga ta för sig.

– I högstadiet kanske man, som tjej, backar och låter killar gå före, säger Angelica Liv.

Långsiktigt arbete
Hon ser även att hon gör ett långsiktigt arbete. Musikbranschen är inte jämställd. Där finns mycket att göra.

– Det är ojämställdhet på exempelvis festivaler. På Bråvallafestivalen är det, om jag inte minns fel, runt 80 procent män som spelar på scen. 

På Girls Allowed ger man en plattform där tjejer får spela utan konkurrens från killar. Något som ger självförtroende hos tjejerna.

– Det roligaste är att se tjejerna utvecklas. Jag blir stolt när jag ser att de vågar ta för sig.

Behöver attityd
Hon har själv varit tonåringen, som fick ta plats på scen, som ensam tjej. Då tänkte hon inte på det. Annat är det idag.

– Jag önskar att Girls Allowed fanns när jag var tonåring. Ett ställe där jag hade kunnat möta andra musikintresserade tjejer. Jag tror att man behöver en attityd från början för att våga slå sig fram bland alla killar.

Gitarrist och sångare
Hon är gitarrist, men har på senare tidupptäckt att hon också kan sjunga. Having a Blast är bandet hon spelar med. För sex år sedan var Having a Blast som mest aktivt. Idag, säger hon, är det mest på hobbynivå. Sluta spela är det inte på tal om.

– Man blir inspirerad när man jobbar med musik och tillsammans med andra musiker. Jag kan inte bara titta på.

Anordnar sommarkollo
Den 15 till 18 augusti anordnar Girls Allowed sommarkollo på dagtid. Då kommer det att finnas tid för musik, bad och snack.

– Vi kommer att ha tillgång till replokalerna på KFUM och andra aktiviteter. Man kommer att få fritid att göra vad man själv önskar. Förhoppningsvis är det bra väder, så vi också kan vara ute.

Kollot kostar 300 kronor, men har man ont om pengar är det inget hinder. Alla som önskar, säger hon, ska kunna vara med.

Ger en grund
På Girls Allowed är alla tjejer välkomna. Det är en bra plattform för alla unga tjejer som gillar musik.

– Det är viktigt att få spela oavsett mål. Hos oss har alla lika stor rätt att spela. Vi ger en grund att stå på. Hos oss finns replokaler, instrument och ett kontaktnät.

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.