Hallpressen släpper novellserie om flykt

– Idéen tog rot under vinterns flyktingkatastrof. Vi frågade oss hur vi på kulturredaktionen kunde skildra vad flykt egentligen innebär, känslomässigt och existentiellt, säger Anders Rydell, Kulturchef på Hallpressen.

Den äldsta författaren i serien är 87 år gammal. Debutanten David Mohseni som flydde från Afghanistan till Sverige för tre år sedan är 18 år och yngst. Han skildrar i sin novell ”Eller sjunk i havet” en mardrömslik resa över Medelhavet, baserade på sina egna upplevelser. Övriga författare och titlar i serien är Ania Monahof ”Lilla asken”, Zulmir Becevic ”Du och jag mot världen” och Marjaneh Bakhtiari ”Farväl till dem på land”.

– Jag tror att vi genom litteraturen kan nå en djupare förståelse för vad flykt innebär. Inte bara för flyktögonblicket, utan hur det lämnar livslånga sår, säger Anders Rydell.

Novellerna kommer att publiceras i Hallpressens kanaler under hösten och även kunna köpas i fysisk form som enskilda noveller eller som ett bokpaket i en specialdesignad ask.

– Vi tror att många av våra läsare kommer att vilja ta del av de här berättelserna och novellerna kommer att finnas till försäljning hos oss genom ett läsarerbjudande. Det känns väldigt bra att få vara med och skapa en större förståelse för människan som befinner sig eller har befunnit sig på flykt, säger Ulrika Josefsson, marknadschef på Hallpressen.

Flyktnovellerna kommer också vara del av Region Jönköpings lässatsning i november samt utgöra ett specialtema på Smålands Litteraturfestival (SmåLit) i februari, där Hallpressen är medarrangör.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.