Expertlarmet: Ät inte färsk kyckling

Sedan i augusti i fjol har antalet sjukdomsfall av den allmänfarliga sjukdomen Campylobacter ökat dramatiskt i hela Sverige och även i Jönköpings län. Campylobacter är en bakterie som är den vanligaste orsaken till bakterierelaterad magsjuka i Sverige.

– Landets smittskyddsläkare uppmanar därför allmänheten att vara extra noga med hygienen vid tillagning av färsk kyckling eller att tills vidare undvika färsk kyckling för att minska risken att insjukna i Campylobacterinfektion, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköpings län.

Efter kontakter med nationella myndigheter har det framkommit stark misstanke om att färsk kyckling är orsak till det ökade antalet sjukdomsfall.

– Sedan många år rekommenderar vi i Sverige att kycklingkött ska serveras väl genomstekt, att vid tillagning alltid använda rena redskap och inte använda samma kniv och skärbräda till rått kött som till råa grönsaker och att de som lagar maten är noga med sin handhygien. Fryst kyckling innebär mindre risk då Campylobacter-bakterien i regel inte överlever frysning.

Smittskyddsläkarna menar vidare att det ”inte troligt att vi i Sverige sedan i fjol sommar plötsligt börjat slarva med hygienen vid tillagning av kyckling utan det måste finnas andra orsaker till ökningen av sjukdomsfallen, så som en ökad andel smittat kycklingkött”.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.