Cornelis i våra hjärtan

Det är i år 30 år sedan trubaduren Cornelis Vreeswijk gick bort alldeles för tidigt, han var bara 50 år. Men han hade hunnit producera en mängd odödliga visor och texter och han räknas till landets största trubadurer jämte Carl Michael Bellman och Evert Taube. Han gifte sig med sångerskan Anita Strandell 1979 och under Bröllopsresan till Brasilien. Där inspirerades Cornelis av sambarythmerna och det konstnärliga resultatet blev skivan ”Om Deirdre”, där Anita Strandell sjunger Cornelis visor och sambaöversättningar. Hon har fortsatt värna om det fina materialet och fortsatt sjunga Cornelis låtar och fina texter. På  onsdagskvällen fick publiken i Fjällstugan åter njuta av Cornelis låtar och texter framförda av Anita Strandell ackompanjerad av musikerparet Elise Einarsdotter och Olle Steinholtz.

Balladen om ”Fredrik Åkare och den söta Cecilia Lind” inledde konserten den här vårkvällen och följdes upp med ”Somliga går i Trasiga skor” och en av Anita Strandell uppläst fin vårvers och en visa om ett rosenblad. Man kan säga att det var två teman den här kvällen, Cornelis och våren som inte riktigt vill sig ännu. Men här bjöds också på två uruppförande av Anita. Hon har länge funderat på Cornelis låt om kolonin och hon tyckte att morsan borde ge grabben ett svar. Och det fick han nu. Anita sjunger med en övertygelse och inlevelse Cornelis låtar och hon har ju kommit honom nära och fortsätter jobba med hans visskatt. Röstens vibrato har ökat lite med åren men inte så det stör, det var härligt att höra henne igen med härlig känsla och inlevelse leverera Cornelis visor. Det var ett tag sedan hon var i Jönköping.

Äkta paret Elise Einarsdotter vid flygeln och Olle Steinholtz var en riktigt härlig upplevelse, båda med flinka säkra fingrar som dansade på tangenter och strängar. Elise kompade och kompletterade Anitas sång med härlig distinkt känsla och små drillar uppe i diskanten. Olle och Elise bjöd på några härliga duetter en underbar tolkning av ”Sous le ciel de Paris” under Paris himmel och så en härligt svängig rumba av Chick Corea ”Amandos Rumba” excellent framförd av Elise och Olle. Underbart att se Olles flinka fingrar spela på sin halvbas som om den vore en gitarr.

Inte ofta man hör så många melodier på en bas samma kväll suveränt bra. Och så Elise lika flinka och känsliga fingrar fara fram över tangenterna och blicken på maken och så se hur de njuter av spelet.

Anita Strandell fick en gång frågan ”tror du på Gud”, hennes svar blev, ”men han tror på mig”. Därpå sjöng hon en passande låt ”Someone to watch over me” översatt till svenska ”Någon har koll på mitt liv”. Och så lite mer Cornelis ”Samba liten” och svaret från morsan till grabben på kolonin, Ångbåtsblues med mera.

Och så bjöds ännu en rysare av Chick Corea av Olle och Elise egentligen en gitarrkonsert, men här framförd av Elise och Olle på sin bas. Olle svarade för melodin helt underbart.

Kvällen avslutas med ett par extranummer och slutligen en samba ”Dansa samba med mig”. Musik på Fjället i vårkanten med Cornelistema och visst finns han kvar i våra hjärtan.

 

fakta

Konsert: Musik på fjället – Cornelis i våra hjärtan

Artister: Anita Strandell, Elise Einarsdotter, flygel Olle Steinholtz, bas

Plats: Fjällstugan/utsålt

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.