Mäktigt hyllad jazzlady

En mäktig hyllning till First Lady of Song, Ella Fitzgerald gavs på Spira på söndagskvällen i en fullsatt konsertsal. Ella skulle fyllt 100 år i år har under årets hyllats på många sätt. Nu var det Jönköpings tur att göra det och det gjordes på ett underbart värdigt sätt av elva sångerskor Jönköpings Storband och stråkarna i Orkesterföreningen.     

Ella Fitzgerald, First Lady of Song, skulle fyllt 100 år i år och Jönköpings Jazzklubb tyckte det var en självklarhet att hylla en sångerska som betytt så mycket. Per-Åke Wennerberg tog sig an den grannlaga uppgiften att sätta ihop ett mäktigt program som han på söndagskvällen lotsade i hamn med sin spänstiga humor. Jag har skrivit det förr. Det finns många duktiga musiker och sångare i vår kommun och den här konserten är ytterligare ett bevis på det. Det som satte extra krydda på den här kvällen är att Spira är vår kulturella tummelplats icke minst för det lokala.

En kväll där man hyllar Ella var liksom upplagd för en inledning med, ”All of me” av mäktiga Jönköpings Storband. Först in bland de elva sångerskorna var Viktoria Glans, en ung begåvad sångerska som inspirerats av Ella och här bjöd på ”A tisket a tasket” en låt som Ella sjöng in 1938 som 21- åring. Här gav Viktoria med ackuratess kvällen en bra start.

Det var liksom något speciellt med den här kvällen, efter ett tag kände man att allt andades Ella, kanske påverkas man extra när man växt upp med att lyssna på Ella. Ella hade ett brett röstregister och Lena Maria Klingvall visade att hon har det också i ”Sunny Side of The Street”. Caroline Ylenstrands tog på sitt artistiska sett sig an ”Top Hat”. Mia Isaksson gav publiken en sofistikerad tolkning av ”Lets face the Music an Dance” häftigt uppbackad av storbandet.

Låten ”Cheek to cheek” med texten I’m in haven passade bra in på känslorna en bit in i konserten och Allis Brorsson Stihl gav den full rättvisa. Nina Åkerblom-Nielsen sjunger alltid med en härlig känsla och gjorde det i ”I’ts only a Papermoon”.

”Time after Time” får man stifta bekantskap med Millan Holm i musikaliska sammanhang och nu i en värdig tolkning av den låten. En ny bekantskap för undertecknad var Lisa Melén som överraskade med sin tolkning av ”Shiny Stockings”.  Storbandets egen sångerska Victoria Allard gav en strålande tolkning av ”Between the Devil and the Deep Blue Sea. Karin Sieborg vet vi har en fin pipa med stort tonomfång och imponerade stort med sin tolkning av Irving Berlins ”I’ve Got my Love to Keep Me Warm”. Sofia Winald gav ”Did I Do” sin egen tolkning.

För att lyfta sången i ett sånt här sammanhang krävs musikalisk uppbackning och det gavs här av Orkesterföreningens stråkar och Jönköping Storband på ett härligt inspirerande sätt. Måste känts härligt att sjunga med de i ryggen. Det kanske inte alltid är lätt att sticka ut som flöjtist, men det gjorde Boel Garton med sitt eminenta sätt, liksom trumpetaren Annika Bok och trummisen Frida Malmqvist. Det kändes verkligen som en tjejernas kväll på något sätt. Härlig kväll, med underbar musik och sång.

fakta

Konsert: En hyllning till Ella Fitzgerald

Plats: Spira

Medverkande: Jönköpings Storband och Orkesterföreningens stråkar

Sångsolister: Victoria Allard, Allis Brorsson Stihl, Karin Seiborg, Viktoria Glans, Caroline Ylenstrand, Nina Åkerblom-Nielsen, Lena Maria Klingvall, Millan Holm, Mia Isaksson, Lisa Melén, Sofia Winald

Konferencier och dirigent: Per-Åke Wennerberg

Arrangör: Jönköpings Jazzklubb  

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.