Örnemarks fantastiska konstverk över Jönköping

Björn Järnsida
Vikingakungen Björn Järnsida är en av Sveriges mest kända krigskungar som härjade i Europa och runt Hollands kust. Han kallades järnsida eftersom han aldrig blev skadad i strider, det sägs nämligen att hans mor gjorde honom osårbar genom trolldom.
År 1977 kom en beställning på en jättelik vikingastaty i trä till Calle Örnemark. Ett år senare var vikingen på plats i Amersfoort i Nederländerna. Efter 15 år var dock Amersfoort-borna rädda att statyn höll på att ruttna sönder och en ny staty av Calle Ödemark på 12 meter restes. Denna var så poppis att den sedan avbildades på ett nationellt frimärke.

Jätten Vist
Enligt legenden ska Jätten Vist och hans fru varit på väg hem från en fest i Västergötland. När paret skulle kliva över Vättern räckte inte frugans ben till och hon skrek åt honom att slänga över en grästuva som hon kunde kliva på. Sagt och gjort, Jätten Vist slängde en grästuva i pölen Vättern och vips så var Visingsö skapad.
Statyn restes 1969 på Strandvägen vid E4 i Huskvarna. Det tog två år för konstnären Calle Örnemark att bygga Jätten Vist och materialet kommer från 1700- och 1800-talet. Träet är från gamla hus från Östra torget och Kavlabron i Huskvarna som då förband riksvägarna.
Under åren har tändstickor placerats i Jättens mun och ett annat år blev han utklädd till jultomte. Men hur jätten än ser ut är han alltid älskad – speciellt av barnen, ja den stora jättelika statyn finns till och med på Twitter.

Sju sekel
Vid hamnkanalen i Jönköping reser sig Sju Sekel, och på konstverket kan man hitta detaljer från Jönköpings historia under de sju första seklen. På statyn finns bland annat Magnus Ladulås från Visingsö, även kallad Magnus III, som på 1200-talet var Sveriges konung. Hela konstverket är full av detaljer och utsmyckningar som visar Jönköpings historia – så nästa gång du skyndar förbi Sju Sekel glöm inte att stanna till och ta en noggrann titt.

Ballongfararna
I rondellen vid infarten till Gränna reser sig en märklig skapelse i trä. Ballongfararna, som konstverket heter, stod innan den kraschade ner i rondellen 2008 utanför Eurostop i Jönköping. Träskapelsen har inte alltid stått med fötterna på jorden, för några år sedan började luftballongen luta tills den tillslut en fredagskväll i april rasade ihop. Men inom några månader var Grännas landmärke uppbyggt igen och fick till och med sin privata lilla invigning – och kvar står den än idag.

GivetVIST finns det betydligt fler verka av allas vår Calle Örnemark, men många är placerade på andra platser, långt bortom Jminis gränser. 

Julia Löfquist

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.