100 butiker gör fel- övervakar dig

Länsstyrelsen i Jönköping har upptäckt att ett hundratal butiker som inte följer reglerna för kameraövervakning

Den kontroll som just nu genomförs av den allt vanligare kameraövervakningen visar att kunskaperna och medvetenheten om regelverket är dålig på många håll.
– Hundra stycken är ganska många men vi tror att det till stor del handlar om okunskap, säger Isabella Dios, länsjurist på länsstyrelsen, till P4 Jönköping.

Det är framför allt i Jönköping men också i Nässjö och Värnamo som Länsstyrelsen upptäckt att påfallande många handlare inte anmält kameraövervakning medan laglydnaden är bättre i de mindre länskommunerna.
– Det finns både mindre affärsrörelser och större kedjor som saknar tillstånd eller kamerövervakar utan att ha anmält det så vi kan inte säga att större är bättre än mindre och vise versa, säger Peter Blomsterberg, handläggare på Länsstyrelsen. 

Lagstiftningen om kameraövervakning är tämligen generös för men anledningen till att Länsstyrelsen kräver anmälan om vilka platser som kameraövervakas är att det också ska kunna kontrolleras att kamerorna bara filmar begränsade ytor, fotgängare på trottoaren utanför ska alltså vara fredade, och att det som filmas inte kommer i orätta händer.

I första läget blir det bara ett föreläggande om rättelse.

Men med hittills över hundra butiker funna med icke registrerade övervakningskameror räknar Länsstyrelsen kallt med att hitta minst lika många till när kontrollen nu fortsätter.
– Vi kan förbjuda kameraövervakning men finner vi allvarliga brister finns både bötesstraff och fängelse i straffskalan, säger Isabella Dios, länsjurist och kontrollant.

Emma Krantz
emma.krantz@jmini.se

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.