Ny ytbehandling på glasögon skyddar mot skadligt ljus

Följande är en annonstext från Optiker Jahnke.

Att UV-ljus inte är bra för våra kroppar är sedan länge allmänt känt. Vi använder bland annat solkräm för att skydda huden nu har det kommit nya rön om att vi måste skydda våra ögon bättre. 

Ultraviolett och blått ljus
Det ultravioletta ljuset bryter ner vävnad och kan orsaka bland annat cancer. Nu har man upptäckt att ljus som ligger nära UV i frekvens, kortvågigt blått ljus, är mer skadligt än vad man tidigare trott. UV-ljus absorberas i ögats lins, men det kortvågiga blå ljuset tränger sig förbi linsen och gör skada på näthinnan längre in i ögat
. Man har nu tagit fram en ny sorts ytbehandling för glasögonglas som minskar insläppet av detta blå ljus till ögat.  

Moderna ljuskällor
Man har funnit att detta ljus finns merparten av dagens teknik, bland annat TV-skärmar, datorer, mobiltelefoner och LED-belysning, och det finns självklart även i solljus. Enligt flera studier, både i USA och på Uppsala universitet, kan användandet av mobiltelefoner och surfplattor timmarna innan man somnar försämra sömnen. Detta blå ljus lurar hjärnan att tro att det är dag, vilket kan störa nattsömnen. Personer som testat denna ytbehandling på sina glas upplever att man inte är lika ansträngd i ögonen. 

Forskare avråder
Forskare rekommenderar att vi undviker alla elektroniska skärmar i flera timmar innan läggdags. Det är samtidigt många av oss som ser på TV eller läser på telefonen eller surfplattan när det är dags att sova. 
– I teorin skulle detta kunna förbättra dygnsrytmen, säger Simon Dahlberg butikschef på Optiker Jahnke i Jönköping. 
– Detta är en ytbehandling som finns tillgänglig redan idag och läggs på glasen i själva tillverkningsprocessen. Den skyddar även mot repor, reflexer, smuts & vatten samt UV-ljus, fortsätter Simon.

En del i helhetstänket
Optiker Jahnke är en fristående optiker, det gör att de kan erbjuda produkter och tjänster som andra optiker inte har tillgång eller kunskap till. Senaste året har Jahnke utbildat sig inom bland annat synsvagshjälpmedel, filterglas och speciallinser
, och nu är det alltså dags för nya ytbehandlingar. 
– Vår ambition är att vara en optiker som faktiskt tar sig tid för varje enskild kund. Någon som kan lite mer och har ett intressantare utbud, tillägger Simon.
Är du nyfiken på att veta mer om detta eller skaffa nya glasögon? Ta då kontakt med Optiker Jahnke.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.