Kundanstormning på Black Friday

Att svenskarna anammat Black Friday råder inte längre någon tvekan om. Efter en svajig inledning har efterfrågan överträffat förväntningarna. Statistiken visar att kunderna handlat hemelektronik under hela natten.

Mellan klockan 06-08 omsattes produkter för närmare 9 miljoner kronor via nätet och den positiva trenden håller i sig. Från varuhus över hela landet rapporterades dessutom om köande kunder inför öppningen klockan 07:00.

I Jönköping ställde sig den första kunden i kö redan klockan 02:00 för att vara säker på att lägga vantarna på en 55 tums TV från LG. Samma erbjudande var de första kunderna i Västerås ute efter när de började köa klockan 04:30 i morse.

Fram till klockan 08:00 var de mest eftertraktade produkterna på nätet TV-apparater på 55 och 65 tum, spelkonsolen PlayStation 4, iPhone 6S, GoPro Hero Action Cam, högtalaren från Marshall och iPads.

Den enorma kundanstormningen vid midnatt gav en trög inledning på årets Black Friday, med sajter över hela Norden som var mer eller mindre svåra att handla från.

– Vi förväntade oss en stor kundtillströmning direkt från start och har genomfört omfattande stresstester av våra IT-system för att klara 400 procent mer trafik i år jämfört med förra året. Det är betydligt mer än den trafik vi hade in till sajten vid midnatt. Allt tyder på att infrastrukturen inte klarade trycket när kunder från hela Norden skulle in och handla vid samma tidpunkt. Vi är medvetna om att vi hade många besvikna kunder som inte kunde handla i natt och det är otroligt tråkigt, vi är lika besvikna vi. Från klockan 03:00 har däremot allt fungerat som det ska och mellan klockan 06 till 08 omsatte vi produkter för närmare 9 miljoner kronor enbart på nätet, säger Niclas Eriksson, VD på Elgiganten i ett pressmeddelande.

Elgiganten räknar med fortsatt hög efterfrågan under hela dagen, vilket kan leda till att erbjudanden tar slut. Dessa kommer då att ersättas av nya erbjudanen. Produkter som tagit slut på nätet kan däremot finnas tillgängliga ute i varuhusen, något som kunderna kan kontrollera via lagersaldot på hemsidan.

Elgiganten är en av Sveriges ledande varuhuskedjor inom hemelektronik och vitvaror och är ett av de bolag som omsätter mest inom detaljhandeln.

Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag över 3.000 anställda och 78 varuhus. Elkjøp-koncernen ägs av brittiska Dixons Carphone Plc.

Elkjøp-koncernen, där Elgiganten ingår, är ett av Nordens största detalhandelsföretag, med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island och på Färöarna. Räkenskapsåret 2014/2015 uppgick koncernens omsättning till 29,8 miljarder NOK.

I Norden finns totalt 390 varuhus och ca 10.000 medarbetare. Alla nordiska varuhus försörjs från det 100.000 kvm stora Nordiska Distributionscentret i Jönköping.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.