Strålkastarljus över Jätten Vist

Redan ikväll kommer strålkastare att skänka ljus över jätten. Samtidigt har kommunen beslutat att ge ett bidrag till dokumentärfilmen om konstverkets upphovsman, Calle Örnemark.

Konstverket Jätten Vist fick under våren en välbehövlig renovering. Men någon ljussättning av verket har inte blivit av – förrän nu. Om allt går som planerat kommer sex ljusarmaturer att lysa upp jätten från och med ikväll.

– Det känns jätteroligt att förbipasserande nu kan njuta av Jätten även efter mörkrets inbrott. Att verket skulle belysas var ett önskemål som Calle Örnemark uttryckte under lång tid, därför känns det extra roligt att det nu blir verklighet, säger Peter Jutterström, ordförande i kultur- och fritidsnämnden (M).

Jätten Vist skapades av konstnären Calle Örnemark 1969. När konstverket under våren renoverades deltog Örnemark själv i arbetet utan något önskemål om ersättning. En kort tid senare avled han, 81 år gammal. Dokumentärfilmaren Christer Möller följde Calle Örnemark under hans sista tid och nu står filmen färdig att visas. För att hedra hans minne, innovation och medverkan i att berika kommunens kulturliv genom bland annat sin konst, har Jönköpings kommun tecknat en överenskommelse med produktionsbolaget och beslutat att ge ett bidrag om 40 000 kronor. Genom överenskommelsen får kommunen rätt att visa filmen.

-Calle Örnemark har berikat kommunens kulturliv och därför känns det naturligt att hedra hans minne och att bidra så att ännu fler får möjlighet att ta del av hans fantastiska arbete, säger Karin Semberg, kultur- och fritidsdirektör i Jönköpings kommun. När och var filmen kommer att visas är inte klart.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.