Tältet – Vem Tillhör Världen?

SVT2 visar filmen ”Tältet – Vem tillhör världen?” i kväll. Den är från år 1978. Jag skall inte skriva om den.

Jag skall skriva om CD:n ”Filmen Och Musiken  Tältprojektet « Vi äro Tusenden »”MNDVD 001.

Den består av 11 musikaliska nummer utspridda på den 39-minuters korta ljud-CD:n. Det ärTreffenbergskadriljenSång om arbetarklassens uppkomstVivävaRättegångsinmarsch,RevolutionsoperanSegerhymnenGlädje till varje prisAldrig mera krigEllen vår Ellen,AK-sångenVi äro tusenden.

Hur många av dessa sånger minns du i dag?

Inspelningar av sångerna är inte gjorda LIVE och det är en stor miss. Visst kan det vara svårt att göra en bra liveinspelning under en pågående föreställning i ett tält. Men omöjligt är det inte och man vinner oändligt mycket mer på karusellerna än man förlorar på gungorna om man vågar sig på den svåra konsten att förmedla en livekänsla. Liveinspelningar med The Grateful Dead, med David Bowie, med Frank Zappa, med The Rolling Stones är bara av några mera kända exempel.

Det finns ingen folklighet, ingen spontant glädje, ingen folklig/publik närvaro, med andra ord ingen atmosfär i denna tillbakablick.

Inga repliker eller andra ljud som binder ihop dessa i och för sig kuliga nummer. Skivorna beledsagas av ett häfte där Gunnar Rehlin serverar floskler som han är känd för från Filmkrönikan, Femina och Plaza. På fodralen till Tältet – Vem Tillhör Världen? återfinns ett klistermärke som upplyser att detta är en ”Limiterad 1:a upplaga!”, med utropstecken för att köparen skall fatta den ekonomiska och kulturella samlarlyckan som ägandet av denna produkts 1:a upplaga förväntas att skänka. Detta har skett år 2012. Någon nyutgivning har inte ägt rum och jag är inte alls förvånad.

© Vladimir Oravsky

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.