Jönköpings läns museum får en höjning av anslag

Jönköpings läns museum har fått en höjning av anslaget med 492 000 kronor plus en extra tilldelning för 2016 års verksamhet med 1.5 miljon kronor av Region Jönköpings län. Det är ett välkommet tillskott för museet som sedan en längre tid brottats med minskade resurser och personalneddragning som följd.

– Tillskottet innebär att vi återigen kan erbjuda skolorna pedagogisk verksamhet i större omfattning – till skillnad mot den otillfredsställande situation som vi befunnit oss i de senaste åren. Det kan till exempel handla om visningar eller praktiska lektioner med fördjupning inom kulturhistoria och konst, säger länsmuseichef Sergei Muchin och fortsätter:

– Vi kommer dessutom, från och med 2 februari, öka öppettiderna genom att öppna redan klockan 10 på vardagar vilket flera förskolor, skolklasser och andra besökare efterfrågat.

På grund av senare års neddragningar har museet tvingats minska både program- och skolutbud vilket till viss del kan förklara senaste årets besöksstatistik. 2015 hade museet 120 000 besökare vilket är en minskning med 18 000 besökare i jämförelse med de 138 000 personer som besökte museet 2014.

Däremot har antalet besökare via museets digitala tjänster och sociala medier ökat. Ett exempel är den digitala bildtjänsten Flickr.com där närmare 1.2 miljoner personer tittat på museets bilder under 2015. Året dessförinnan, 2014, stannade besökssiffran på en halv miljon personer.
– Vi är ett länsmuseum och vill så klart att länsinvånarna nyttjar vår verksamhet. Därför kommer vi också att satsa på vår länsnärvaro och det är mycket glädjande att vi i år kan erbjuda flera skolprogram och öka tillgängligheten, avslutar Sergei Muchin.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.