I dag avskaffas utförsäkringarna

Från och med den 1 februari 2016 avskaffas den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Det innebär att tiden för sjukskrivningar ska avgöras av den sjukskrivnes arbetsförmåga, inte av en administrativ tidsgräns. Bara i Jönköpings län har 3955 beslut om utförsäkringar fattats sedan årsskiftet 2009/2010.

Socialdemokraterna har länge varit kritiska till att ha en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen och lovade redan i valrörelsen att den skulle tas bort, något som den socialdemokratiskt ledda regeringen nu genomför.

– Vi måste komma ihåg att det bakom varje utförsäkring finns en människa som inte blir friskare av att sjukförsäkringen slutas betalas ut. Det är ett av regeringens viktigaste beslut hittills. Sjukförsäkringen ska vara en trygghet för alla när en olycka och sjukdom drabbar en.

Människor ska få stöd och rehabilitering för att kunna ta sig tillbaka till jobbet, säger Johanna Haraldsson, riksdagsledamot från Jönköpings län.

Socialdemokraterna arbetar också för att minska sjukfrånvaron. Som ett steg i detta arbete har den socialdemokratiskt ledda regeringen tagit fram ett brett som fokuserar på att förebygga och förkorta sjukfrånvaron.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.