Glasögon för barn blir avgiftsfria

Från och med den 1 mars kommer alla föräldrar med behov av glasögon till sina barn att få bidrag av regionen/landstinget. Det beslutet fattade riksdagen i veckan.

– Sett från skolans värld är detta en väldigt viktig reform, säger den socialdemokratiska riksdagsledamoten Helene Petersson.

Den lagförändring som riksdagen röstade igenom i veckan innebär att reglerna för bidrag till glasögon och kontaktlinser gäller alla barn upp till 19 år. Tidigare gällde bidraget barn mellan 0-7 år. I Jönköpings län administrerar Region Jönköpings län detta bidrag med anslag från regeringen.

– Sett från skolans värld är det väldigt viktigt att de barn som har synfel verkligen får stöd och hjälp, och att detta inte ska hänga på familjens ekonomi. Kan barn och ungdomar inte tillgodogöra sig skolans undervisning är det något som hänger med hela livet. På så sätt är detta en väldigt viktig reform, säger riksdagsledamoten och den tidigare rektorn Helene Petersson.

Denna reform beräknas att kosta drygt 120 miljoner kronor och är finansierad i regeringens budget som röstades igenom i december. Riksdagen har tidigare också beslutat att barn under 18 år ska få kostnadsfria läkemedel. Denna reform trädde i kraft den 1 januari.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.