Broadwaymusikal av Sondheim får Skandinavienpremiär på Spira

Den 17 september 2016 är det Skandinavienpremiär för Stephen Sondheims Broadwaymusikal Passion i Kulturhuset Spira. 13 skådespelare  och Jönköpings Sinfonietta medverkar, för regin står Victoria Brattström.

– Passion är en dramatisk historia som tar sig an stora existentiella frågor som kärlek och lycka utifrån positiva och negativa perspektiv,  säger Staffan Aspegren, konstnärlig chef för teater. Passion är skriven 1994 och blir ett steg in i framtiden jämfört med 1960-talsklassikern Spelman på taket
som vi gör nu i vår. Vi är väldigt stolta över att kunna erbjuda det här till den skandinaviska publiken.

Bygger på färsk översättning
Smålands Musik & Teaters uppsättning bygger på en helt ny översättning av Ulricha Johnson. Victoria Brattström regisserar, Karin Dahlström  står för scenografi och kostymdesign och Anna Wemmert för ljusdesign. Dirigent är Johan Siberg. Ensemblen består av skådespelare från Smålands Dramatiska
och gästande musikalartister tillsammans med Jönköpings Sinfonietta.
– Vi har lyckats fånga två av Skandinaviens mest intressanta och högkvalitativa musikalartister, Mari Lerberg Fossum och Annica Edstam, som tillsammans med  vår egen Kalle Malmberg gestaltar det centrala triangeldramat, säger Staffan Aspegren.

Urpremiär 1994
Passion är historien om den unge officeren Giorgio som måste lämna lyckan och sin älskarinna för en placering nära krigsfronten. Där möter han Fosca, en plågad,  sjuk och enslig kvinna som snabbt blir besatt av honom. Passion hade urpremiär på Broadway i maj 1994 och fick en Tony Award för bästa musikal. Sedan dess har den  spelats i flera olika uppsättningar runt om i världen, men aldrig tidigare i Skandinavien.

Ett av musikalvärldens största namn
Upphovsmannen Stephen Sondheim är ett av musikalvärldens absolut främsta namn. Under sin drygt 50-åriga karriär har han skrivit succéer som West Side Story,  Gypsy, Sweeney Todd och Into the Woods och tagit emot åtta Tony Awards, en Oscar, åtta Grammys och ett Pulitzerpris.
– Sondheim är den störste förnyaren och utvecklaren av Broadwaymusikalen i vår tid och baserar sina verk på en tradition som sträcker sig från musikalernas guldålder i mitten av 1900-talet till den moderna teatern.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.