Jönköpingstalanger på landslagsläger

I helgen var det uppstart för Svenska cykelförbundets nya satsning på ett utvecklingslandslag inom mountainbike. Tre Jönköpingscyklister var uttagna, av de totalt 14 deltagarna, till lägret som hölls i Falun.

Möjligheten att få köra det Europeiska Mästerskapen på hemmaplan, i början av maj, på Huskvarnaberget hägrar självklart för talangerna.

Cyklisterna det handlar om är två juniorer från IKHP, som till vardags går på Skara cykelgymnasium, Carl Jarnhagen och Axel Höglund. De har båda under flera säsonger legat i toppen av sin åldersklass. Jarnhagen fick tyvärr lämna återbud till lägret på grund av sjukdom. Martin Setterberg, Hallby, som i fjol körde sin första säsong i elitklassen och som tagit en rad SM-medaljer under juniortiden var också uttagen till lägret.

Martin Setterberg om uttagning – Jag är otroligt glad över att få vara med i landslagets utvecklingslag, för det bevisar att förbundskaptenen har ögonen på mig. Och då vet man att man kommit en bit på vägen, och är på rätt väg.

Lägret har bland annat innehållit föreläsningar med Rikard Grip, då det även var skidtävlingar i Falun den här helgen. Målet har varit att ge talangerna tips och tankar som kan hjälpa dem mot toppen. Det har handlat om allt från mental träning, träningslära, kost och hur landslaget fungerar. Utöver stenhårda intervaller och styrketräning har Cykelförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté varit på plats.

Vad gäller uttagningar till A- och B-truppen till EM går det att läsa mer om vilka kriterierna som gäller på förbundets webbsida. Cyklisterna kommer under våren kämpa om poäng och resultat i både internationella och nationella tävlingar för att nå den trupp som får tävla bland annat i Huskvarna. Det innebär mycket tid på resande fot för att nå sina mål. Setterberg säger så här om starten på säsongen;

– Nu på fredag flyger jag till Cypern för att kicka igång säsongen och jag hoppas på bra resultat och bra träning. De stora målen för säsongen är att bli uttagen till landslagsuppdrag och att få köra EM och likaså VM men även andra tävlingar som finns med på programmet.

Redan uttagna till EM-truppen är bland annat Jönköping CK´s Alexandra Engen. Det innebär att Jönköping har chans till hela fyra cyklister i landslagstruppen till EM i olika åldersgrupper. Nästa läger för utvecklingslandslaget kommer hållas sista helgen i mars i

Jönköping då får de lokala cyklister chansen att visa sina lokala stigar och en riktigt tuff EM-bana.

Tobias Dahlberg

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.