Idag klubbades det igenom: ”Vi får ta och fira”

Beskedet kom redan för några veckor sedan- Ebbesgården läggs inte ner. Men det var först idag på kommunfullmäktige som det formella beslutet skulle tas, och det var en lättnad för personal och anhöriga på demensboendet.

Det var många som ville säga sitt uppe i talarstolen när Ebbesgården stod på agendan och bitvis var det hett. 
Ylva-Britt Söderström (SD) ansåg att de 1,7 miljonerna som skulle sparas, just kunde sparas på annat och inte genom en flytt.  

Protester ledde till debatt
Efter att anhöriga och personal på Ebbesgården protesterat och kritstiskt ifrågasatt beslutat om att förflytta Ebbesgården, uppkom en debatt i fullmäktige. Efter förslag från S, med stöd av MP, V och SD, skulle man plocka ur Ebbesgården ur budgeten för att kunna föra en fördjupad dialog med anställda och anhöriga till de boende på demensboendet.

De borgerliga vände
Äldrenämnden kallade anhöriga till samtal för att diskutera frågan och politikerna stod inte högt i kurs. Anhöriga var arga och besvikna.
– Det är rena hysterin, ni ska spara och spara. Men innan val pratar ni alla om hur vi ska ta väl hand om äldrevården och skola. Men sen skiter ni i vad ni har sagt efter valet och börjar då spara, sa en av de anhöriga på träffen i januari. 
Men några veckor efter mötet kunde Jmini avslöja att Alliansen hade lagt sig och att Ebbesgården inte skulle komma att läggas ner.
– Nu har även Alliansen anslutit sig till oss rödgröna som är överens om behållningen av Ebbesgården. Nu har allianspartierna retirerat och föreslår själva att boendet ska vara kvar, sa Ilan De Basso (S), i Jminiintervjun. 

Var på plats
Och idag skulle beslutet klubbas igenom formellt. 
– Jag är nervös, tänk så vänder de helt plötsligt, sa en av de anställda på Ebbesgården som funnit sig en plats på åhörarbänken, tillsammans med fem andra Ebbesgårdsanhängare. 

Ljudet av klubban
Talarlistan var lång, men efter ganska exakt en timme kunde kommunfullmäktige besluta att demensboendet uppe på berget inte ska flyttas eller läggas ner. 
– Jag går in i fast två nu, jag börjar kunna smälta det. Det är fantastiskt, sa en av de anställda vid boendet. 
– Vad skönt det var och höra hur ordförandeklubban smällde i bordet, sa ytterligare en anställd i demensboendet och kramar om mig. 

Vad ska ni göra nu, hur ska ni fira?
– Det blir väl att ta fram Champagneflaskan, haha. Fira det ska vi, men vi vet inte hur än, sa en av de anställda.

Er Facebookgrupp är stor, ska den få leva kvar?
– Något får vi göra med den. Den har blivit stor och vi har märkt att politikerna har besökt den, sa en annan anställd som under eftermiddagen var på plats för att lyssna till politikerna. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.