Erfaren brottsling får 8 månaders fängelse efter stöld från skattebetalarna

Han stal till en summa av omkring 170 000 kronor. Nu döms mannen, som sedan tidigare har begått en lång rad brott, till åtta månaders fängelse för att bland annat ha stulit elektronik från Domstolsverket. 

Det började med att den 40-årige mannen körde motorcykel olovligen och brukade amfetamin. Några månader senare började stal han en elcykel för cirka 12 000 kronor, tillhörande Länsförsäkringar i Jönköping, och en cykellampa och ett par handskar från en av de anställd.

Stal från skattebetalarna
Mannen fortsatte sedan sin stöldresa genom att ta sig in i Domstolsverkets lokaler i Jönköping, där han tillgrep elektronik till ett värde av 169 141. Han stal dessutom ett par hörlurar och en ryggsäck tillhörande två anställda på verket.

Biobiljetter och kontanter
Men mannen fick inte nog där, utan tog sig samma dag till Jönköpings Läns Byggmästareförening där han stal över 2 000 kronor.
Mannen stal också biobiljetter och ett headset till ett värde av 12 600 kronor, samt 2 731 kronor i kontanter som tillhörde Sveriges byggindustrier.

Stal inga biobiljetter
40-åringen har erkänt de tre första åtalspunkterna gällande stöld, men nekar till att han ska ha stulit biobiljetterna. För det som faktiskt skedde, enligt honom själv var att han fick ett samtal från en vän som sa sig hade glömt en påse vid hissen till Sveriges byggindustriers byggnad. 40-åringen gick dit tillsammans med en annan person och i kassen fanns biobiljetter, nycklar och nyckelkort. Rätten finner mannens berättelse trovärdig, men samtidigt finns det bevis som styrker att ingen annan hade rört sig i lokalerna förens dagen innan biobiljetterna hade stulits. Och då mannen greps utanför byggnaden med bland annat biobiljetterna på sig kan han inte frias helt för brottet. Dock ser tingsrätten det inte som stöld, något som åklagaren hade yrkat på, utan de dömer honom istället för häleri. 

Tidigare straffad
Mannen döms nu för häleri, grov olovlig körning, ringar narkotikabrott, samt två fall av stöld. 
Då mannen förekommer i belastningsregistret under 35 avsnitt och då han inte har avtjänat hela strafftiden, finner rätten ingen annan anledning till än att döma mannen till fängelse. Kriminalvården har också yttrat att det är hög risk att mannen återfaller i brott. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.