Filmstudion visar amerikanska filmpärlor från 70-talet

Passa på att se Clint Eastwood som den råbarkade polisen Harry Callahan i Dirty Harry. Njut av dans och Bob Fosses mästerliga koreografier i den fantasifulla Broadway-skildringen All That Jazz eller förfasas av dekadensen i Martin Scorseses Taxi Driver som har 40 års jubileum i år.

Filmstudions vårtermin inleds den 17 mars med den oförglömliga filmen The Way We Were. I centrum står den komplexa kärlekshistorien mellan Katie (Barbra Streisand) och Hubbel (Robert Redford), samtidigt skildras en mörk historisk period i bakgrunden – McCarthyismen. Under sent 40-tal startade en häxjakt på kommunister i USA och den uppkallades av dess främste förespråkare senator Joseph McCarthy. Jakten fick förödande konsekvenser för Hollywood.

Förbjöds att arbeta i USA

 

Mer än 300 manusförfattare, skådespelare och regissörer svartlistades och förbjöds att arbeta i USA. Detta kapitel i amerikansk historia är så pass känsligt att flera viktiga scener i filmen klipptes bort, trots att det passerat cirka 20 år sedan händelserna. Därför anses The Way We Were idag främst som en romantisk kärlekshistoria.

– Vi visar filmer som sällan går upp på kommersiella biografer och gärna med fokus på innehåll, samtid och historia. Film kan ge oss möjlighet att se vår samtid i ett nytt perspektiv, säger Malin Cramer i ett pressmeddelande.

Medlemskort kostar 100 kr och kan köpas i förväg på stadsbibliotekets tillfälliga lokal på Trädgårdsgatan 14. Eftersom Fokus renoveras visas filmerna även denna termin på Folkets Bio på Tändsticksområdet. 

• 17 mars The Way We Were
• 31 mars Dirty Harry
• 14 april All That Jazz
• 28 april Taxi Driver

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.