Kungens första hjul på Elmia

Hjulen varar ända ut i påska! I helgen finns Motorhistoriska Riksförbundet för sjätte året i rad på plats på Elmia-mässan i Jönköping. I C-hallen visas utöver farsors och morsors första hjul – däribland kungens moped – även nyligen digitaliserade filmer tagna på 20- och 30-talet av göteborgsprofilen Gösta Fraenckel.

Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia arrangeras av Förlags AB Albinsson & Sjöberg och är ett av de största årligen återkommande publikevenemangen i Sverige, med drygt 76 000 besökare förra året. MHRF har ett nära samarbete med arrangören när det gäller att forma innehållet i Nostalgia-hallen.

– Vi vill skapa en mötesplats över generationsgränserna där den fordonshistoriska rörelsen synliggörs för entusiaster, allmänhet och beslutsfattare, säger förbundets ordförande Peter Edqvist som själv kommer att vara på plats i MHRFs monter på fredag och lördag.

Årets tema i Nostalgia-hallen kommer att vara Farsans första hjul (och några morsors också!).

– Det handlar om att visa våra barn och barnbarn hur vår första moped, mc eller bil, kunde se ut, förklarar Peter Edqvist. I alla dess former och tidstypiska utföranden från generationen det begav sig med extrautrustning, eftermarknadsprylar och inte minst ljudanläggning!

Temamontrar från 40- till och med 80-talet kommer att finnas. I MHRFs monter visas utöver kung Carl XVI Gustafs Puch Florida från 1962 även Rune Hjalmarssons Puch MS 50 från 1958. Bägge blev med Puch när de fyllde moped. I montern finns även Roland Gustavssons mc-bil Heinkel Trojan från 1964 som varit i familjen sedan 1970 och Helen Elmgrens Austin-Healey 100 från 1954 som hon fick ta över av pappan på 18-årsdagen.

I MHRFs monter får besökaren även ett smakprov på MHRFs arbete för att det fordonshistoriska kulturarvet ska bevaras. Detta genom Svenskt Motorhistoriskt Arkiv som invigdes 2014. MHRFs arkiv, som växer snabbt och innehåller bland andras Stig Nybergs och Gustaf Nordbergs samlingar, finns på Centrum för Näringslivshistoria i Bromma. Syftet är att inventera, samla in, bevara och presentera historiskt källmaterial om hjulburna motorfordon i Sverige. Och viktigast av allt: material ska vara tillgängligt för givaren, forskning och motorhistorisk publiceringsverksamhet.

– Ett av de senaste bidragen är den kända göteborgsprofilen Gösta Fraenckels filmer som har digitaliserats av Regionarkivet i samarbete med Svensk flyghistorisk förening, Bilsportarvet och Motorhistoriska Riksförbundet, säger Peter Edqvist som välkomnar till filmvisningen i MHRFs monter.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.