Kulturvandringar i länet och staden 2016

I en serie med guidade kulturvandringar berättar Jönköpings läns museum historierna bakom kulturmiljöer och byggnader runtom i Jönköpings län. En av platserna är Vilhemsro i Jönköping som länge var ett vård-, skola- och omsorgsidelogiernas landskap men som nu håller på att försvinna.

Området Vilhelmsro, nordväst om Jönköping, bär på kvinnohistoria av det mer unika slaget. Men de kulturhistoriska värdena håller nu på att försvinna i takt med att nya bostäder byggs. Kulturgeograf Ådel Franzén är därför angelägen om att påminna om vad Vilhelmsro en gång betydde, inte minst för en grupp barn som inga andra ville ta hand om.

Under onsdagen den 27 april får deltagarna följa henne på en historievandring som bland annat handlar om de ”fattiga och vanföra barn” som växte upp i barnhemmen, om Ebba Ramsays välgörenhetsinrättning och om det lilla Ceciliakapellet från 1880-talet som än idag finns kvar.

Själva programserien startar en vecka tidigare. Onsdag den 20 april tar arkeolog Anna Ödeén deltagarna med till platsen för medeltidsbyn Vallby på Visingsö. Där får de ta del av resultaten efter de arkeologiska utgrävningarna som utfördes under 1970-talet och veta lite mer om hur bylivet kunde sett ut under medeltiden.

Programserien fortsätter därefter med ytterligare 14 vandringar innan den avslutas den 25 september med ett besök i Fagerhult (Habo) – i spåren av husritare, kataloghusfabrikanter och entreprenörer.

Samtliga 17 vandringar är gratis.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.