Länsstyrelsen bränner skog för att rädda växt- och djurliv

Ibland måste skogen brinna för att arter inte ska försvinna. Därför genomför Länsstyrelsen med jämna mellanrum naturvårdsbränningar i skyddade områden. På torsdag är det dags igen.

Det finns ett stort antal växter, svampar och insekter som är mer eller mindre beroende av bränd skog. Även träd som riskerar att trängas undan av alltför mycket gran kan gynnas av den kontrollerade naturvårdsbranden. Målet med att elda i de här områdena är att skapa fler och bättre anpassade livsmiljöer för vissa arter. Just därför kommer Länsstyrelsen i Jönköpings län tillsammans med Hökensås Häradsallmänning att genomföra en sådan bränning inom Hökensås naturreservat under några dagar med start torsdag den 12 maj.

Bränningen omfattar 4 hektar och ligger cirka en kilometer sydväst om Falks grav. Under bränningen och dagarna efteråt kan rök och röklukt kännas i området Gustav Adolf-Fagerhult-Baskarp-Rödån.

– Säkerheten är naturligtvis extremt viktig. Bränningen sker alltid under kontrollerade former och i samråd med räddningstjänsten, säger Johan Rova, reservatförvaltare på Länsstyrelsen i Jönköpings län i ett pressmeddelande.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.