Besök tydliggjorde behov av nationell livsmedelsstrategi

Ska Sverige i längden kunna säkra livsmedelsförsörjningen krävs det en nationell livsmedelsstrategi. Det kunde riksdagsledamöterna Johanna Haraldsson (S) och Emma Hult (MP) konstatera efter att de besökt tre lantbrukare i Habo och Jönköping tillsammans med Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

I regeringskansliet pågår just nu arbetet med att slutföra den nationella livsmedelsstrategin.

Den rödgröna regeringens ingång är att denna ska ha en bred förankring i samhället och skapa förutsättningar för konkurrenskraft i hela livsmedelskedjan.

– Landsbygdsutvecklingen är viktig för hela Sverige. Därför är arbetet med en nationell livsmedelsstrategi viktig. I längden handlar det om att kunna säkra produktionen av livsmedel i Sverige, säger den socialdemokratiska riksdagsledamoten Johanna Haraldsson som tillsammans med Emma Hult (MP) gjort ett studiebesök tillsammans med LRF för att diskutera just förutsättningarna för svensk landsbygd och svensk livsmedelsproduktion.

Under besöket träffade de bland annat Markus Söderlind, som bland annat odlar ekologiska tomater, Dan Waldemarsson, köttbonde, och Henrik Svensson, mjölkbonde.

– Det var tre givande besök som bland annat tydliggjorde vikten av att skapa en fungerande konkurrenssituation för svenska bönder. Här är bland annat ekoodling intressant ur ett svenskt perspektiv. Tittar vi internationellt är vi duktiga på ekomat i Sverige. Jag anser att vi behöver bli ännu bättre på ursprungsmärkning för att tydliggöra konsumentinformationen, säger Emma Hult (MP).

För att underlätta för svenska ekobönder har den rödgröna regeringen bland annat ökat anslaget för ekologisk odling med 200 miljoner jämfört med tidigare regering.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.