Nu startar sommarskolan för 450 nyanlända barn och unga

Svenska, matematik, samhällsorientering och simundervisning. Det är några av inslagen i sommarskolan för nyanlända i Jönköpings kommun som startar på tisdag. Skolan engagerar i år 450 nyanlända elever i åldrarna 12-18 år.

-Vi vill att eleverna ska få en så bra start som möjligt i Sverige. Sommarskolan pågår i åtta veckor och genom den får eleverna både skolundervisning, simundervisning och en inblick i hur det svenska samhället fungerar, säger Anders Lord, rektor för sommarskolan.

På förmiddagarna får eleverna undervisning i svenska, matematik och viss samhällsinformation. Eftermiddagarna vigs åt simundervisning och aktiviteter där eleverna genom en rad medverkande föreningar får prova på olika idrotter. De får även arbeta med skapande, besöka räddningstjänsten, biblioteket, olika muséer och laga mat.

-Målsättningen är att alla elever efter sommaren ska kunna simma minst 200 meter. Vi vill också att sommarskolan ska ge en inblick i hur det svenska föreningslivet fungerar och visa det stora utbud som finns. Förhoppningsvis fungerar det som en dörröppnare och bidrar till ökad integration, säger Eva Gunnarsson, utvecklingschef vid kultur.- och fritidsförvaltningen.

Sommarskolan är ett samarbete mellan kultur- och fritidsförvaltningen, utbildningsförvaltningen, Smålandsidrotten och en rad medverkande föreningar.

Vid en pressträff på tisdag berättar vi mer om sommarskolan för nyanlända.

Medverkar gör ansvariga arrangörer, representanter för socialtjänstens verksamhet för ensamkommande barn samt ansvariga kommunalråd Carin Berggren (M) och Gabriella Lönn (KD).

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.