Förslag om prishöjning i kollektivtrafiken stoppades

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet stoppade under gårdagens regionfullmäktigesammanträde förslaget om en prishöjning i kollektivtrafiken med en rösts marginal.

– Vi är övertygade om kollektivtrafiken måste uppfattas som prisvärd i fall fler ska vilja använda sig av den, säger Jeanette Söderström (S), 2:e vice ordförande i nämnden för Trafik, infrastruktur och miljö (TIM).

Debatten om en eventuell avgiftshöjning på enkelbiljettpriserna i kollektivtrafiken blev både lång och stundtals hetsig. Det borgerliga minoritetsstyret förespråkade en höjning medan bland annat Socialdemokraterna argumenterade för att priserna skulle ligga kvar oförändrade.

Den sistnämnda linjen vann också, i den följande voteringen, med en röst.

– Vi oppositionspartier fick gehör för vårt förslag, vilket givetvis känns bra. Ska vi nå vårt mål om en 60 procentig resandeökning till 2025 måste kollektivtrafiken uppfattas som ett bättre och billigare alternativ än att exempelvis använda egen bil. Detta är oerhört viktigt om vår värld ska kunna bli långsiktigt hållbart, säger Jeanette Söderström (S).

Beslutet innebär att dagens priser för enkelresor ligger fast, vilket innebär att det mellan två zoner kostar 50 kronor och mellan tre zoner 100 kronor i stället för 60 och 120 kronor som var M, C, L och KD:s förslag.

– För vår del handlar detta också om att stå upp för vad som tidigare sagts i regionfullmäktige – att det inte ska ske några prishöjningar i kollektivtrafiken under detta år, säger Jeanette Söderström.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.