Koppla ned på semestern!

Många ser fram emot sommar och en välbehövlig semester, men har du koll på vad som gäller för semesterledighet? Här följer några hårda fakta om semestern:

– För att få betald semester måste du först ha tjänat in den under det som kallas intjänandeår.

– Har du inte tjänat in någon semesterlön, har du nästan alltid rätt till semesterledighet.

– Du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under perioden juni till augusti enligt semesterlagen.

– Du kan bara ta ut hela semesterdagar (kollektivavtal kan säga annat).

– Senast två månader innan du ska påbörja din semester ska du ha fått besked från din arbetsgivare om semestern.

– Om du blir sjuk har du rätt att avbryta din semester, för att istället ta ut den vid ett senare tillfälle.

Dessa fakta hade du säkert koll på, men kan ändå vara bra att tänka på inför stundande semesterledighet. En annan fråga som blivit vanligare i vår uppkopplade verklighet är hur tillgänglig du behöver vara under semestern.

Mobilen och din bärbara dator har de senaste åren underlättat för många i det berömda livspusslet.

Möjligheten att kunna läsa sin e-post, ta emot och ringa samtal och jobba hemifrån gör det ofta lättare att hinna skjutsa till fotbollsträningar, hjälpa till med läxläsning och liknande. Men med det mobila arbetslivet följer också risken att jobbet aldrig riktigt tar slut för dagen och att det är lite för lätt att kolla jobbmejlen från tv-soffan på kvällen eller från stranden på semestern. Här vilar ett stort ansvar för arbetsmiljön på arbetsgivarna. Det är viktigt att chefen skapar tydlighet kring vad gränsen går mellan arbete och fritid.

En undersökning som Unionen har gjort visar att fyra av tio tjänstemän kollar sin jobbmejl i mobilen under semestern, men lika många skulle vilja slippa det. En av fyra känner att tillgängligheten under semestern hindrar dem från att koppla av och en av fem anser att det ibland skapar konflikter med familj och vänner. Att kunna koppla av och ladda batterierna är en förutsättning för att orka med de vardagliga påfrestningarna och för att få balans mellan arbete och fritid.

För många är det vardag att kolla jobbmejlen i sin telefon även utanför kontorstid, på kvällar och helger. Eftersom det blivit så vanligt så tenderar det också att spilla över på semesterperioden – årets längsta återhämtningstid. Störs du av jobbrelaterade mejl och telefonsamtal så utför du faktiskt arbete. Många är tillgängliga för att vara lojala mot sin arbetsgivare och sina kollegor men det finns inget som kräver att du är tillgänglig under din semester.

Om din arbetsplats inte har en policy för hur ni hanterar tillgängligheten är det hög tid att skaffa det.

Vi har bra förslag på hur den kan utformas. Sen kan du slappna av, släppa IT-stressen, samla energi och ha en fantastisk sommar!

Magnus Sjöholm

Regionchef, Unionen Småland

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.