118 sommarkyrkor håller öppet

I sommar finns det 118 sommarkyrkor att besöka i Växjö stift. Med sommarkyrkorna vill Svenska kyrkan möta semesterlediga och turister och ge möjlighet att uppleva det levande kulturarv som kyrkobyggnaderna utgör.

– Vi vill lyfta möjligheten att besöka våra kyrkor, som är ett levande kulturarv som används än i dag. Kyrkan är både en mötesplats och en plats där du kan samla dina tankar i lugn och ro, säger Sara Peterson, informatör på stiftskansliet i Växjö i ett pressmeddelande.

Många av stiftets kyrkor är unika kulturmiljöer, med konstföremål från olika tidsepoker från tidig medeltid och framåt. Kyrkorna är också andaktsrum dit vem som helst kan söka sig, kanske för att tända ett ljus, be en bön eller bara för en stunds stillhet. Många sommarkyrkor bjuder in till gudstjänster, en god kopp kaffe med hembakat, musikevenemang, konstutställningar och andra programpunkter.

I år lyfter Växjö stift särskilt fram de kyrkliga textilierna i samband med sommarkyrkorna. I Växjö stifts kyrkor finns textilier från medeltiden och framåt och alla har de något att berätta. I broschyren med stiftets sommarkyrkor finns information om textilierna samt om symbolerna som ofta syns på de textila föremålen. Vissa församlingar fokuserar extra på de kyrkliga textilierna, genom att till exempel ordna utställningar i sommarkyrkorna. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.