Jönköpingsbor riskerar att skuldsätta sig i sommar

Under sommaren blir många skuldsatta. Både semesterresor och erbjudanden om snabba lån eller att handla på kredit lockar. Förra året översteg det totala skuldberget hos Kronofogden 72 miljarder kronor. I Jönköpings län var invånarna skyldiga drygt 1,7 miljarder kronor. Det visar en sammanställning som Visma gjort baserad på statistik från Kronofogden.

– Även under sommaren är det viktigt att titta på sin budget och hålla sig till det man har. Avbetalning, krediter och snabblån som impulsivt tecknas under semestern för att finansiera semesterresor, nöjen och inköp kan annars bli väldigt kostsamma alternativ på sikt, säger Maria Blomqvist, skuldrådgivare på inkassobolaget Visma Collectors.

Under 2015 var 10 470 invånare i Jönköpings län sammanlagt skyldiga Kronofogden 1 700 095 664 kronor. I Sverige som helhet ökade privatpersonernas skulder hos Kronofogden till nästan 72,5 miljarder kronor. Det är en ökning med 1,6 miljarder sedan förra året och nästan 10 miljarder sedan 2011. 

En sommar med lägre disponibel inkomst
I år innebär det nya amorteringskravet som infördes 1 juni också en lägre disponibel inkomst för nya bostadsägare. Det bästa sättet att få överblick av läget och tydliggöra vilket utrymme som finns för konsumtion är att ta fram en budgetkalkyl.

– Ofta handlar det om prioriteringar. Är det viktigast för mig att bo fint eller är det viktigare att kunna göra saker som kostar? En del människor behöver prioritera hårdare än andra men att spendera semestern hemma med ekonomin under kontroll borde vara mer avkopplande än att dra på sig kostnader som inte ryms inom budgeten. På sikt innebär det annars bara ännu högre kostnader, säger Maria Blomqvist

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.