Getinginvasion på väg till Jönköping

Med jämna mellanrum inträffar getingsomrar i Sverige och enligt färsk statistik är det nu dags igen för en rejäl getingsommar i Jönköping. Nu tipsar experten vad du ska göra för att skydda dig.

Somrar då det finns fler getingar än vanligt, så kallade getingsomrar, kan vara besvärliga. Inte minst för hus- eller sommarstugeägare. Samtidigt är de relativt lätta att förutse genom att titta på antalet saneringar under årets sommarveckor så här långt. Anticimex som loggar noggrant varje genomförd sanering ser nu att kurvan för 2016 är i princip identisk som för rekordåret 2014.

– Vi hade en enorm getingsommar 2014. Skillnaden är att vi i år ligger någon vecka tidigare. Det är nu det verkligen tar fart, säger Håkan Kjellberg som är skadedjursexpert på Anticimex och fortsätter:

– Det blir en lite besvärligare period nu och några veckor framöver. Men eftersom årets kurva ligger någon vecka tidigare än 2014 bedömer vi att den också går ner tidigare. Det här är en prognos, men eftersom den bygger på färska data och getingen följer ungefär samma mönster varje getingsommar bedömer vi att prognosen är mycket säker, säger Håkan Kjellberg.

Håkan Kjellberg tipsar även om vad man som husägare kan göra för att minska risken för getinginvasion. Främst handlar det om att begränsa getingens föda och att ta bort boet om problemen blir alltför stora.

– Täck över mat och dryck när du äter utomhus. Undvik också att lämna matrester ute. Att ta bort ett bo görs bäst så tidigt som möjligt eftersom det växer hela sommaren. Men gör det inte själv, getingar kan bli rejält aggressiva mot inkräktare, säger Håkan Kjellberg avslutningsvis.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.